چگونه به فرد سرمازده کمک کنیم؟

چگونه به فرد سرمازده کمک کنیم؟

به گزارش سرشیر، سرمازدگی یا قرار گرفتن طولانی مدت بدن در مقابل سرما، یک وضعیت خطرناک و نیازمند اقدامات فوری اورژانسی است و علائمی مانند لرز، رنگ پریدگی پوست و ضربان قلب سریع نشان داده است که دمای مرکزی بدن شخص به زیر محدوده طبیعی رسیده است.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، مراحل سرمازدگی از خفیف تا شدید متغیر است و حتی مرحله خفیف هم یک وضعیت اضطراری است. کمک های اولیه، مستلزم رساندن فرد به یک مکان گرم و خشک و جدا کردن هر گونه لباس خیس از او است.
باآنکه علت اصلی سرمازدگی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سرما است، با این وجود عوامل و شرایط دیگر همچون بالا بودن سن و برخی شرایط سلامتی مانند سوء تغذیه هم می توانند خطر را افزایش دهد.
دمای بدن وقتی به صورت غیرطبیعی زیر ۳۵ درجه سانتیگراد می رسد، سرمازدگی اتفاق می افتد. در حالیکه فرآیندهای متابولیک طبیعی در بدن گرما ایجاد می کند، آب و هوای زمستانی می تواند سبب شود بدن گرمای بیشتری نسبت به تولید گرما از دست بدهد. هنگامی که این اتفاق می افتد، دمای مرکزی بدن کاسته می شود.
ساختاری در مغز به نام هیپوتالاموس دمای بدن را تنظیم می کند. وقتی فردی در معرض سرما قرار می گیرد، هیپوتالاموس دمای بدن را از راه عملکردهایی مانند افزایش تنش در عضلات و لرز بالا می برد. بااین حال، اگر قرار گرفتن در معرض سرما ادامه یابد، در نهایت بر بدن غلبه می کند و لرز متوقف می شود. در این مرحله، اندام های مختلف امکان دارد از کار بیفتند و در نهایت این وضعیت منجر به مرگ شود. بنابراین است که سرمازدگی یک وضعیت بسیار خطرآفرین است.
به گزارش دویچه وله به نقل از نشریه تخصصی "وب ام دی"، در مرحله خفیف، فرد علایم زیر را تجربه می کند:
رسیدن دمای بدن به ۳۲-۲۵ درجه سانتی گراد، خستگی، لرزیدن، حالت تهوع، پوست خشک و رنگ پریده تر از حد معمول، ضربان قلب سریع و افزایش تنش عضلانی، افزایش فشار خون، کاهش حافظه، قضاوت و توانایی تفکر، گفتار نامشخص، از دست دادن کنترل حرکات بدن و تکرر ادرار.
همینطور در مرحله شدید دمای بدن کمتر از ۲۸ درجه سانتی گراد می شود و سایر علایم این عارضه هم عبارتند از:
کاهش مداوم جریان خون به مغز که منجر به عدم پاسخگویی می شود، کاهش مداوم فشار خون، کاهش ضربان قلب، افزایش حساسیت به ریتم غیرطبیعی قلب، احتقان در ریه ها، تولید مقدار بسیار کمی ادرار و در نهایت، نارسایی عملکرد قلب و ریه.
هر فردی که علایم سرمازدگی داشته باشد احتیاج به مراقبت فوری پزشکی دارد. تا زمان رسیدن اورژانس باید:
* در صورت امکان، فرد را به مکانی گرم و خشک منتقل کنید.
* فرد را با پتوی برقی در صورت وجود، یا حوله، لباس یا پتو بپوشانید.
* تماس پوست به پوست برای گرم کردن فرد سرمازده در مواقع ضروری سفارش می شود.
* اگر فرد بیهوش نباشد، نوشیدنی گرم بنوشد.
* پرهیز از حرکت دادن یا تکان دادن فرد، چونکه انجام این کار می تواند سبب ایجاد آریتمی خطرناک قلبی شود.
همچنین برای جلوگیری از این عارضه بسیار جدی باید:
- آب و هوا را پیش از رفتن به فضای باز بررسی کنید و لباس مناسب بپوشید.
- از مصرف نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید، چونکه سبب افزایش اتلاف حرارت بدن می شوند.
- چند لایه لباس همچون کلاه، شال و دستکش بپوشید.
- ترموستات خانه را روی ۲۰ درجه سانتی گراد یا بالاتر تنظیم کنید و لباس گرم بپوشید.
علاوه بر اینها همواره هوشیار باشید که در زمستان، اتفاقات غیر منتظره ای مانند قطع برق خانه و تمام شدن بنزین در حین رانندگی رخ می دهد که خطر سرمازدگی را به همراه دارد.
بعضی از داروها بخصوص داروهای روانپزشکی امکان دارد خطر سرمازدگی را در افراد بالا برند. فرد باید از پزشک یا داروساز خود بپرسد که آیا داروی مصرفی او می تواند خطر سرمازدگی را افزایش دهد یا خیر.



1401/10/05
10:50:01
5.0 / 5
501
تگهای خبر: پزشك , تجربه , تخصص , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
سرشیر
سر شیر
سرشیر