توسط محققان دانشگاهی بررسی شد
نقش مسمومیت، بلایای طبیعی و سوانح جاده ای در مرگ و میر ایرانی ها
سرشیر: رسیدن به توسعه پایدار در هر كشوری، نیازمند توجه ویژه به همه ابعاد انسانی و همین طور زیرساخت های مربوطه در كنار پایش مداوم این حركت است. نتایج یك پژوهش داخلی نشان داده است كه كشور ما برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار در رابطه با سلامت در بعضی زمینه ها خوب عمل كرده و در بعضی دیگر، ناموفق بوده است.
به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، سلامتی بعنوان یكی از عوامل اصلی و ذینفع سیاست های توسعه پایدار در نظر گرفته می شود. در واقع اهداف توسعه پایدار شامل ۱۷ هدف هستند و یكی از این ۱۷ هدف، تضمین زندگی سالم و بهبود تندرستی تمام افراد در تمام سنین است.
آرمان سلامت بگفته پژوهشگران، خود با ۱۳ هدف اختصاصی همراه می باشد و در این خصوص، جمع آوری اطلاعات در مورد طیف گسترده ای از فاكتورهای مربوطه انجام شده است. در بعضی موارد، در صورت نبود فاكتورهای رسمی در امتداد اهداف و شاخص ها، فاكتورهای كلیدی سلامت مانند امید به زندگی سالم برای ارزیابی كلی از وضعیت استفاده شده است.
در واقع ارزیابی وضعیت فاكتورهای اهداف توسعه پایدار در رابطه با سلامت ایران، در مقایسه با كشورهای منطقه و كل كشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت می تواند جایگاه كشور را در این زمینه تبیین كند و در برنامه و سیاست گذاری های بخش سلامت، كمك كننده باشد.
در همین زمینه، گروهی از پژوهشگران كشور از دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشكی تهران مطالعه ای را انجام داده اند كه در آن به ارزیابی میزان دستیابی به اهداف توسعه پایدار در رابطه با سلامت در ایران پرداخته شده است.
منبع گردآوری داده های این مطالعه، آخرین داده های انتشار یافته از طرف سازمان جهانی بهداشت ۲۰۱۷، بانك جهانی و سایر سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل متحد و یونیسف بوده است. در این گزارش برآوردهای انجام شده با مشورت كشورهای عضو انجام شده و از منابع اطلاعاتی مختلف بسته به كیفیت داده ها و نوع شاخص استفاده شده است. در تحقیق فوق، برای ارزیابی فاكتورهای توسعه پایدار در رابطه با سلامت ایران، این شاخص ها با كشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت و جهان مقایسه شدند.
نتایج این بررسی ها نشان داده است كه كشور ایران در دست یابی به اهداف توسعه پایدار در رابطه با سلامت در خیلی از اهداف در وضعیت بالاتر از میانگین منطقه قرار دارد، اما در كنترل و كاهش برخی شاخص ها نیاز به برنامه ریزی دقیق و اقدامات جدی وجود دارد.
در این خصوص، حمید سوری، محقق و استاد مركز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیش گیری از مصدومیت ها در دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و همكارانش می گویند: «در شاخص میزان متوسط سلامت در رابطه با بلایای طبیعی به ازای صد هزار نفر نیز ایران جزو كشورهای با وضعیت نامناسب بود و با كشورهای لیبی، عمان و سودان با میزان ۰.۱ در رتبه چهارم كشورهای با خطر بالا قرار گرفت».
این پژوهشگران ادامه می دهند: «بر اساس یافته های پژوهش، در شاخص مرگ ومیر ناشی از مسمومیت های غیرعمدی، میانگین منطقه مدیترانه شرق، ۱.۲ نفر به ازای هر صد هزار نفر بوده است. این میزان در ایران ۱.۴۵ نفر بود كه بیشتر از میانگین منطقه و میانگین جهانی بوده و در مقایسه های انجام شده، ایران بعنوان هفتمین كشور در منطقه از نظر بالا بودن این شاخص شناخته می شود».
برمبنای همین یافته ها، سوری و همكارانش اظهار می دارند: «در شاخص مرگ ومیر ناشی از سوانح و حوادث جاده ای كشور ما با میزان ۳۲.۱ نفر به ازای هر صد هزار نفر، بالاترین میزان را در منطقه با میانگین ۲۰.۶۹ نفر و بالاتر از میانگین جهانی دارد».
برمبنای گفته پژوهشگران فوق كه یافته های خودرا در مجله تخصصی اپیدمیولوژی ایران به چاپ رسانده اند: «با این كه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در سطح ملی تولیت سلامت را بر عهده دارد، اما بحث سلامت یك سوژه چندبخشی است و مشاركت های مردمی و همكاری بین بخشی را می طلبد. به این جهت، وجود نظام های معتبر ثبت اطلاعات سلامت و انجام پژوهش های مرتبط در این عرصه می توانند در سنجش وضعیت، ارزیابی پیشرفت به سمت اهداف سنجش اثربخشی و سایر زمینه ها به وزارت بهداشت كمك كنند».
منبع: سرشیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب