جبران کم آبی بدن با سفارش های مهم طب ایرانی

جبران کم آبی بدن با سفارش های مهم طب ایرانی

به گزارش سرشیر، یک متخصص طب ایرانی اظهار داشت: در طب ایرانی، تابستان دارای مزاج گرم و خشک است و همین خصوصیت سبب می شود در این فصل بدن بیشتر در معرض کم آبی قرار گرفته و افراد گرفتار گرمازدگی شوند.


معصومه رضاپور، پزشک و متخصص طب ایرانی در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با گرمازدگی در فصل تابستان و بایدها و نبایدها در طب یارانی اظهار داشت: با آغاز فصل تابستان و افزایش دما، رعایت تغذیه صحیح بر مبنای اصول طب ایرانی، اهمیت بالای ی در پیشگیری از گرمازدگی و عوارض ناشی از آن ایفا می کند. مصرف غذاهای سبک و خنک بهمراه استفاده متعادل از میوه ها و سبزیجات فصل، بهترین راهکار برای حفظ سلامت در ایام گرم سال است. وی افزود: در طب ایرانی، تابستان دارای مزاج گرم و خشک است و همین خصوصیت سبب می شود در این فصل بدن بیشتر در معرض کم آبی، خشکی پوست، تپش قلب و ضعف عمومی قرار گیرد. گرمازدگی در تابستان قابل پیشگیری است، مشروط بر آن که تغذیه مناسب فصل رعایت شود.

تغذیه سبک، کلید مواجهه با گرمازدگی

رضاپور اذعان کرد: برای جلوگیری از گرمازدگی، پرهیز از غذاهای سنگین مانند حلیم، کله پاچه و انواع کباب سفارش می شود. در عوض، استفاده از غذاهای سبک، مغذی و تابستانی مانند سوپ ها، آش های سنتی با سبزیجات تازه، خورشت آلو، عدس پلو، لوبیاپلو، کدو پلو و هویج پلو سفارش می شود. این غذاها با مزاج معتدل و سبک، به سادگی هضم می شوند و بدن را در مقابل حرارت تابستان مقاوم تر می کنند. وی ادامه داد: همچنین، به جای استفاده از ادویه های تند و گرم مانند دارچین و زنجبیل، پیشنهاد می شود در فصل تابستان از زردچوبه و تخم گشنیز بهره گرفته شود که مزاجی ملایم تر دارند و برای سلامت معده هم مناسب ترند.

آب دوغ خیار غذای ساده و مؤثر برای تابستان

رضاپور عنوان کرد: یکی از غذاهای سنتی و بسیار مناسب برای روزهای گرم سال، آب دوغ خیار است. این غذا با تلفیقی از ماست، خیار، سبزیجات معطر مانند گشنیز و جعفری، بهمراه مویز، گردو، کشمش، نمک و تکه هایی از نان برشته، طبعی متعادل بوجود می آورد و برخلاف تصور عموم، سبب افزایش بلغم نمی گردد، همینطور به کارگیری مصلحات سنتی در این غذا، مانع از بروز نفخ و ضعف معده خواهد شد.

مراقبت از معده با مصرف نوشیدنی ها

این متخصص طب ایرانی در ادامه اظهار داشت: در فصل تابستان با بالا رفتن دمای هوا، گرما به سطح بدن منتقل شده و معده سردتر می شود. این مورد امکان دارد باعث ضعف گوارشی، نفخ، آروغ و مشکلات دیگر شود. به همین دلیل، نوشیدن آب باید به شکل جرعه جرعه و آرام صورت گیرد. وی خاطرنشان کرد: همچنین، استفاده از یخ در نوشیدنی ها سفارش نمی گردد. بهتر است آب را به شکل طبیعی و غیرمستقیم خنک کرد. در این ایام، مصرف نوشیدنی های سنتی مانند شربت عناب، سکنجبین نعنایی و آب لیمو با لیموی تازه می تواند به تعادل دمای بدن کمک نماید. رضاپور متذکر شد: در ایام گرم، ورزش سنگین سبب افزایش تعریق، از دست رفتن آب بدن و ضعف عمومی می شود. طب سنتی سفارش می کند ورزش در ساعات ابتدایی بامداد صورت گیرد تا بدن در شرایط دمایی معتدل تری قرار گیرد و از عوارض گرما در امان بماند.

میوه ها و سبزیجات مفید برای پاکسازی بدن در فصل گرما

این متخصص طب ایرانی تصریح کرد: از دیدگاه طب ایرانی، مصرف میوه ها و سبزیجات فصلی، نقش مهمی در پاکسازی بدن در تابستان دارد. میوه هایی مانند: انگور که ضد التهاب، مفید برای مفاصل و کلاژن ساز، برای افراد دیابتی و آلرژیک، با احتیاط مصرف شود، طالبی و هویج که خنک کننده و سرشار از ویتامین و آب رسان و عناب که میتوان آنرا با کمی آب پخته و همراه با شکر یا عسل به شکل شربت مصرف کرد؛ بسیار مؤثر در رفع عطش و هندوانه که میوه ای پرآب اما نفاخ است، افراد حساس بهتر است با احتیاط و ترجیحاً همراه با مصلحات مصرف کنند.

وی ادامه داد: تابستان فصلی پر از میوه ها و سبزیجات مفید می باشد و با رعایت اصول تغذیه ای بر پایه طب ایرانی، میتوان از عوارض گرمازدگی و اختلالات گوارشی پیشگیری کرد. استفاده از غذاهای سبک، نوشیدنی های طبیعی و رعایت زمان مناسب برای فعالیتهای بدنی، به حفظ سلامت جسمی در ایام گرم کمک می نماید.

افراد با مزاج گرم و خشک در تابستان بیشتر در معرض کم آبی هستند

رضاپور عنوان کرد: افراد دارای مزاج گرم و خشک، در فصل تابستان که خود هم مزاج گرم و خشک دارد، بیشتر از سایرین در معرض کم آبی و گرمازدگی قرار دارند. رعایت نکات تغذیه ای، انتخاب لباس مناسب، ورزش سبک و مصرف نوشیدنی های سنتی می تواند از بروز عوارض تابستانی در این گروه پیشگیری کند. وی افزود: در ایام گرم تابستان، اشخاصی با مزاج گرم و خشک باید بیشتر از پیش مراقب وضعیت جسمانی خود باشند. بر مبنای اصول طب سنتی ایرانی، گرمای هوا باعث تشدید گرمی در بدن این افراد می شود و آنها را گرفتار عطش، خشکی پوست، بی قراری، افزایش ضربان قلب و ضعف عمومی می کند.

تغذیه مناسب برای افراد گرم مزاج در فصل تابستان

این متخصص طب ایرانی سفارش کرد: رعایت رژیم غذایی مناسب، یکی از مهم ترین اصول جلوگیری از گرمازدگی در افراد گرم مزاج است. استفاده از غذاهای سبک و سرد مزاج همچون انواع سوپ های سنتی، آش های حاوی سبزیجات تازه، خورشت آلو، انگور، خیار، طالبی و عناب در برنامه غذایی روزانه سفارش می شود. وی خاطرنشان کرد: این خوراکی ها به حفظ تعادل حرارت در بدن کمک کرده و علایم ناشی از غلبه گرمی را کم می کنند. همینطور باید از خوردن غذاهای چرب، پر ادویه و سنگین مانند گوشت های سرخ شده یا فست فود پرهیز شود.

نوشیدنی های سنتی برای رفع عطش در تابستان

این متخصص متذکر شد: در فصل تابستان، انتخاب نوشیدنی های سالم و مناسب بسیار اهمیت دارد. نوشیدن ناگهانی آب سرد امکان دارد معده را گرفتار شوک کند و مشکلاتی چون نفخ و دل درد ایجاد نماید. بنابراین، باید نوشیدنی ها به شکل جرعه جرعه و آرام مصرف شوند. وی اذعان کرد: شربت آب لیمو با طعم میوه خشک که تلفیقی از ترشی و شیرینی که باید با احتیاط و آهسته نوشیده شود تا به معده صدمه ای نرسد، سکنجبین نعنایی که تهیه شده از آب، شکر، سرکه و نعناع است، بعد از خنک سازی در یخچال، میتوان آنرا با آب سرد ترکیب کرده و نوشید و تخم شربتی یا تخم بالنگو که یک قاشق غذاخوری از این دانه ها در یک لیوان آب، با یا بدون شیرین کننده طبیعی، نوشیدنی ای مفید و خنک کننده فراهم می آورد. رضاپور تصریح کرد: استفاده از این نوشیدنی ها به جای نوشابه های گازدار و انرژی زا، گام مؤثری در حفظ سلامت خانواده ها است و با رعایت تغذیه مناسب، پرهیز از ترکیبات غذایی مضر، انتخاب نوشیدنی های سالم و تنظیم سبک زندگی، میتوان از خیلی از مشکلات تابستانی جلوگیری کرد.


منبع:

1404/04/14
17:02:00
5.0 / 5
13
تگهای خبر: پزشك , تخصص , تغذیه , خوراكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم کامنت دهید
= ۷ بعلاوه ۱
سرشیر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سر شیر
سرشیر