میوه ها کلید اعجاب انگیز سلامت بیشتر ریه ها

میوه ها کلید اعجاب انگیز سلامت بیشتر ریه ها

سرشیر: نتایج پژوهش های جدید نشان میدهد افزایش مصرف میوه می تواند از لطمه ریوی ناشی از آلودگی هوا خصوصاً در زنان پیشگیری کند.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا و به نقل از دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، میوه ها امکان دارد بعنوان سپری طبیعی در مقابل اثرات مضر آلودگی هوا بر ریه ها عمل کنند. بر مبنای پژوهشی که در کنگره انجمن تنفس اروپا صورت گرفته، مصرف میوه می تواند اثرات آلودگی هوا بر عملکرد ریه ها را کم کند. بالاتر از ۹۰ درصد از جمعیت جهان در معرض سطوحی از آلودگی هوا قرار دارند که از مقادیر مجاز تعیین شده سازمان جهانی بهداشت فراتر می رود. تحقیقات بسیاری نشان داده اند که قرارگیری در معرض سطوح بالاتر آلودگی هوا با کاهش عملکرد ریه هم راه است. از طرفی، رژیم غذایی سالم بخصوص رژیمی غنی از میوه ها و سبزیجات با عملکرد بهتر ریه ها ارتباط دارد.
دراین پژوهش، با استفاده از داده های پایگاه داده بیوبانک بریتانیا در ارتباط با حدود ۲۰۰ هزار شرکت کننده، الگوهای تغذیه ای افراد همچون میزان مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل را با عملکرد ریوی )شاخص FEV1، یعنی حجم هوایی که فرد در یک ثانیه بازدم می کند (و میزان مواجهه آنان با آلودگی هوا به صورت ذرات معلق ریز (PM2.5) مقایسه کرد.
PM2.5 به ذرات خیلی ریز با قطر ۲٫۵ میکرومتر یا کمتر گفته می شود که از منابعی مانند اگزوز وسایل نقلیه و فرآیندهای صنعتی در هوا رها می گردند. محققان در این تحلیل همین طور عواملی چون سن، قد و وضعیت اجتماعی-اقتصادی را درنظر گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش پنج میکروگرم در هر متر مکعب از غلظت PM2.5، در بین خانمهایی که مصرف میوه کمی داشتند، کاهش عملکرد ریوی (FEV1) به طور متوسط ۷۸٫۱ میلی لیتر بود؛ در صورتیکه در زنانی با مصرف بالای میوه، این کاهش تنها ۵۷٫۵ میلی لیتر گزارش شد.
این تحقیق تأیید می کند که رژیم غذایی سالم با عملکرد بهتر ریه در هر دو جنس، صرف نظر از سطح آلودگی هوا، مرتبط می باشد. همین طور مشخص شد خانمهایی که روزانه چهار وعده یا بیشتر میوه مصرف می کردند، در مقایسه با خانمهایی که میوه کمتری می خوردند، کاهش کمتری در عملکرد ریوی ناشی از آلودگی هوا داشتند. این مورد احتمالا با وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی طبیعی در میوه ها قابل توضیح است. این ترکیبات امکان دارد استرس اکسیداتیو و التهاب ناشی از ذرات ریز معلق را کاهش داده و بدین ترتیب، بخشی از آثار زیان بار آلودگی هوا بر عملکرد ریه را خنثی کنند.
در بین جمعیت مورد مطالعه، مردان در مجموع مصرف میوه کمتری نسبت به زنان گزارش کردند. این تفاوت در الگوهای تغذیه ای امکان دارد توضیح دهد که چرا اثر محافظتی احتمالی میوه در مقابل آلودگی هوا تنها در زنان مشاهده شد. در عین حال، دسترسی به رژیم غذایی سالم در همه اقشار جامعه یکسان نیست و حتی اگر محققان اثر وضعیت اقتصادی را در تحلیل خود تعدیل کرده باشند، نمی توان احتمال باقی ماندن عوامل مخدوش کننده باقی مانده را بطورکامل رد کرد.
باید از دوران دبستان، رژیم های غذایی سالم و غنی از گیاهان در سطح جامعه ترویج شوند؛ نه فقط جهت پیش گیری از بیماریهای مزمن، بلکه برای کاهش ردپای کربنی ناشی از رژیم های پرگوشت.
در عین حال، این یافته ها مسئولیت دولت ها را برای ادامه سیاستهای زیست محیطی در راستای کاهش آلودگی هوا تا حد ممکن از دوش آنها برنمی دارد؛ چونکه هیچ سطحی از مواجهه با آلودگی هوا «ایمن» محسوب نمی شود و نباید مسئولیت این مسئله بر دوش افراد گذاشته شود، برای اینکه انتخاب های غذایی آنان اغلب تحت تأثیر محدودیت های اقتصادیست.

به طور خلاصه، با این حال، دسترسی به رژیم غذایی سالم در همه اقشار جامعه یکسان نیست و حتی اگر محققان اثر وضعیت اقتصادی را در تحلیل خود تعدیل کرده باشند، نمی توان احتمال باقی ماندن عوامل مخدوش کننده باقیمانده را بطورکامل رد کرد. با این حال، این یافته ها مسئولیت دولت ها را برای ادامه سیاست های زیست محیطی در جهت کاهش آلودگی هوا تا حد ممکن از دوش آنها برنمی دارد؛ چراکه هیچ سطحی از مواجهه با آلودگی هوا ایمن محسوب نمی شود و نباید مسئولیت این مساله بر دوش افراد گذاشته شود، به جهت اینکه انتخاب های غذایی آنان اغلب تحت تاثیر محدودیت های اقتصادیست.

منبع:

1404/08/04
12:21:55
5.0 / 5
5
تگهای خبر: آلودگی , بهبود , بهداشت , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم کامنت دهید
= ۶ بعلاوه ۵
سرشیر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سر شیر
سرشیر