همه باید گروه خون خودرا بدانند

همه باید گروه خون خودرا بدانند

سرشیر: همه باید گروه خون خودرا بدانند تا در مواقع بحرانی و مورد نیاز، در کوتاهترین زمان ممکن خون سازگار به آنها تزریق شود برای اینکه تزریق خون ناسازگار سبب اختلال عملکردی کلیه و از بین رفتن این عضو مهم بدن می شود و اگر اقدامات درمانی فوری صورت نگیرد حتی موجب مرگ نیز خواهد شد.


اهمیت گروههای خون زمانی مشخص می شود که فرد نیاز به تزریق خون پیدا کند و پزشکان مجبورند به او خون تزریق کنند، در این صورت اگر گویچه های سرخ دهنده، آنتی ژنی داشته باشد که در پلاسمای گیرنده، آنتی بادی ضد آن وجود داشته باشد، این گویچه ها بعد از تزریق، به سرعت به هم چسبیده و نابود می شوند و علاوه بر عدم کارآیی، موجب ایجاد عوارض شدید و یا حتی مرگ گیرنده خواهند شد.
پس از ورود خون ناسازگار به رگ فرد گیرنده، آنتی بادی های موجود در خون وی به آنتی ژن های موجود در سطح گلبول های قرمز بیگانه (فرد دهنده) متصل می شوند و در این حال روند تخریب گلبول های قرمز شروع شده و گلبول های قرمز پاره می شوند.
لازم و لازم است که همه گروه خونی خودرا بدانند تا در مواقع ضروری و حوادث بموقع به آنها بوسیله تزریق خون کمک گردد.
علائم اولیه تزریق خون ناسازگار شامل لرزش بدن، فلج، تشنج، انعقاد داخل عروقی، تب و پیدایش هموگلوبین در ادرار است و اقدامات فوری برای درمان واکنش های انتقال خون، شامل متوقف کردن انتقال خون و زیاد کردن حجم ادرار با کمک داروهای خاص است، برای اینکه تجمع هموگلوبین در کلیه ممکنست سبب اختلال عملکردی کلیه و از بین رفتن این عضو مهم بدن شود، اگر اقدامات درمانی فوری صورت نگیرد، ممکنست موجب مرگ هم شود.
بدین سبب لازم و لازم است که همه گروه خونی خودرا بدانند تا در مواقع ضروری و حوادث بموقع به آنها بوسیله تزریق خون کمک گردد.
چهار گروه اصلی خون
گروههای خونی روشی برای تقسیم بندی خون ها بر پایه وجود یا نبود آنتی ژن های موروثی خاصی روی سطح گلبول های قرمز خون است و خون انسان ها برمبنای مهم ترین این تقسیم بندی ها شامل چهار دسته AB، B، A و O است و برمبنای تقسیم بندی دیگر به گروههای مثبت و منفی تقسیم می شود.
اصطلاح گروه خونی بطور معمول به آنتی ژن های سطح سلول های خونی و عموما گلبول های قرمز محدود می شود.
خون انسان ها برمبنای مهم ترین این تقسیم بندی ها شامل چهار دسته AB، B، A و O است و برمبنای تقسیم بندی دیگر به گروههای مثبت و منفی تقسیم می شود.
گروه های خونی در شروع قرن بیستم توسط «کارل لنداشتاینر» کشف شدند، در زمان حاضر حدود ۲۷۰ آنتی ژن گروه خونی تایید شده موجود است که بیشتر آنها در یکی از ۲۶ سیستم گروه خونی جای می گیرند.
آنتی ژن (گروه خونی) های گلبول قرمز به عنوان ابزاری مهم در پزشکی قانونی مورد استفاده قرار می گیرند که البته باید این مساله را نیز تصریح کرد که نقش آنها با آزمایش HLA (آنتی ژن گلبول سفید انسانی) کم شده و حتی بتازگی جای خودرا به اثر نگاری( DNA )داده است.
به هر حال برای سالیان متمادی این گروههای خونی بوده اند که بهترین مارکرهای ژنتیکی به شمار آمده و نقش عمده ای را در نقشه برداری از ژنوم انسانی ایفا کرده اند.




فراوانی گروههای خونی ایرانیان
سخنگوی سازمان انتقال خون اظهار داشت: از چهار گروه اصلی خون AB، B، A و O درایران گروه خونی O مثبت با ۳۴ درصد دارای بیشترین فراوانی گروه خون است و در عین حال ۹۰ درصد ایرانیان دارای گروه خونی مثبت هستند.
عباس صداقت افزود: برمبنای تحقیقات انجام شده روی اهدا کنندگان خون در ایران از نظر فراوانی گروههای خونی تقریباً ۹۰ درصد از جمعیت کشورمان گروه خونی مثبت دارند و فقط ۱۰ درصد از جمعیت کشور دارای گروه خونی منفی هستند.
وی اشاره کرد: در عین حال بیشترین فراوانی را در کشورمان گروه خونی O مثبت با ۳۴ درصد دارد و پس از آن A مثبت با فراوانی ۲۷ درصد، بعد هم B مثبت با فراوانی ۲۳ درصد است.
وی افزود: گروه خونی بعدی AB مثبت با فراوانی ۷ درصدی است و گروه خونی O منفی حدود سه تا چهار درصد از جمعیت کشور را تشکیل می دهد و حدود سه درصد از جمعیت کشور هم دارای گروه خونی A منفی هستند و همین طور حدود ۲ درصد دارای گروه خونی B منفی و کمتر از یک درصد هم دارای گروه خونی AB منفی هستند.
گیرندگان همگانی خون، اهداکننده عمومی خون
سخنگوی سازمان انتقال خون اظهار داشت: افرادی که دارای گروه خونی AB مثبت هستند، گیرندگان همگانی خون محسوب می شوند و می تواند از همه گروههای خونی، خون و فرآورده های خونی را دریافت نمایند، گرچه که سفارش این است که حتما برمبنای پروتکلهای کشوری و دستورالعمل های جهانی، خون های اهدایی حتما باید از نظر آنتی بادی ها مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند و از نظر ارزیابی تطابق گروههای خونی اهداکننده با گیرنده مورد بررسی قرار گیرند.

وی اشاره کرد: در عین حال افرادی که گروه خونی O منفی دارند، می توانند اهداکننده عمومی باشند و به همه نیازمندان به خون در همه گروههای خونی می توانند خون اهدا کنند.


گروه های خونی نادر
افرادی که حداقل در گروه خونی اصلی(O، A، B، AB) قرار نداشته باشند در رده بندی گروههای خونی نادر قرار می گیرند. اهداکنندگان گروههای خونی نادر به دو گروه تقسیم می شوند، گروه اول (اهداکنندگان نادر) افرادی هستند که در خون آنها چند آنتی ژن منفی وجود دارد و گروه دوم (اهداکنندگان بسیار نادر) که از افرادی تشکیل شده است که یک آنتی ژن با شیوع بالا در خون آنها منفی است، افراد دارای گروه خون های نادر، افرادی هستند که مشابه خون آنها فقط در هر پنج تا ۱۰ هزار نفر جمعیت جغرافیایی جامعه موجود است.
افرادی که حداقل در گروه خونی اصلی(O، A، B، AB) قرار نداشته باشند در رده بندی گروههای خونی نادر قرار می گیرند. گروههای خونی نادر گاهی بصورت تصادفی در میان اهدا کنندگان خون شناسایی می شوند، عده ای از افرادی که دارای گروههای خونی نادر هستند نیز در بیمارستان ها به دلیل بیماری، سقط جنین، عمل جراحی یا برخی حوداث که نیاز به خون دارند اما برای تامین خون به اشکال بر می خوردند، شناسایی می شوند. بعد از شناسایی افراد دارای گروه خونی نادر تشکیل پرونده می شود، پس از انجام تست های تکمیلی، این خون های اهدایی در بانک خون ذخیره تا درمواقع لازم برای بیماران و متقاضیان این گروههای خونی استفاده گردد.
جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۸۹ به عضویت انجمن بین المللی خون های نادر دنیا درآمده و ایران به عنوان تنها کشور اسلامی عضو این انجمن است که دارای برنامه خون های نادر است.
ثبت اطلاعات افراد با گروه خونی نادر
مصطفی مقدم کارشناس مسئول خون های نادر سازمان انتقال خون اظهار داشت: تا کنون اطلاعات بیش ازیک هزار و 200 ایرانی با گروههای خونی نادر در بانک اطلاعاتی سازمان انتقال خون ثبت شده است، این افراد از بین افرادی که غربالگری شده اند، شناسایی و اطلاعات آنها در بانک اطلاعاتی سازمان انتقال خون ثبت شده است.
درحال حاضر بیش از ۲۳۰ واحد خون نادر بصورت منجمد از این یک هزار و ۲۰۰ نفر گرفته و بصورت منجمد ذخیره سازی شده است که تا ۳۰ سال قابلیت نگهداری دارد این خون های نادر در تهران ذخیره سازی شده است و در صورت لزوم برای افراد نیازمند به این گروههای خونی نادر در سراسر کشور بوسیله سازمان انتقال خون ارسال می شود.
مقدم افزود: خدماتی که سازمان انتقال خون به به افرادی با گروههای خونی نادر و بسیار نادر می دهد، رایگان است.
وی با اشاره به این که در جهان تا کنون ۳۳۴ گروه خونی نادر شناسایی شده است، اظهار داشت: در دنیا حدود ۸۰ گروه خونی بسیار نادر و در ایران نیز ۱۸ گروه خونی بسیار نادر شناسایی شده است.
کارشناس مسئول خون های نادر سازمان انتقال خون اظهار داشت: میزان فراوانی گروههای خونی در یک کشور بستگی به نوع گروه خونی نادر و جمعیت هر کشور دارد به عنوان مثال گروه خونی بمبی همچون گروههای خونی بسیار نادر شناخته شده در ایران است.


منبع:

1401/06/17
23:18:34
5.0 / 5
219
تگهای خبر: ارزیابی , بیماران , بیمارستان , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
سرشیر
سر شیر
سرشیر