عضو انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور؛

امنیت غذایی چگونه تأمین می شود

امنیت غذایی چگونه تأمین می شود

به گزارش سرشیر مدیر گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، اظهار داشت: امنیت غذایی به معنای دسترسی به غذای کافی و سالم می باشد.



به گزارش سرشیر به نقل از مهر، فاطمه محمدی نصرآبادی، ضمن گرامیداشت هفته بسیج ملی تغذیه سالم، اضافه کرد: سلامت تغذیه ای همواره بعنوان یکی از محورهای اصلی توسعه و زیر ساخت های مهم پرورش نسل های آینده کشور بعد از انقلاب مورد تاکید بوده است.
وی ضمن اشاره به اقدامات قابل توجه دولت در قالب سیاست های توسعه روستایی و کشاورزی، اظهار داشت: این سیاست ها بخصوص در سالهای اخیر در افزایش میزان تولید بخش قابل توجهی از محصولات اساسی غذایی موثر بوده است، اما در فراهم کردن امکان دسترسی پایدار به امنیت غذایی برای همه افراد جامعه جای کار و توسعه بیشتر وجود دارد.
به گفته محمدی، این سیاست ها تا حد زیادی سبب ارتقای امنیت غذایی ملی شده است، اما به دلیل وجود نابرابری های درآمد و ثروت، در توزیع و فراهم کردن بستر موثر و پایدار آن در سطح خرد (خانوار) موفق نبوده است.
وی تصریح کرد: امنیت غذایی به این معنا است که مردم در تمامی اوقات به غذای سالم و کافی از نظر فیزیکی و اقتصادی از طریق های مورد قبول اجتماعی و فرهنگی دسترسی داشته باشند.
محمدی، منظور از دسترسی فیزیکی را وجود غذا در محل زندگی دانست و اظهار داشت: در مناطق دور افتاده و محروم، سبزی و صیفی و میوه ها بسیار محدود است و اگر مردم قدرت خرید هم داشته باشند این محصولات که برای سلامت ضروری هستند وجود ندارد.
به گفته وی، در اغلب مناطق دور افتاده کشور دسترسی به لبنیات در فصول خاصی وجود ندارد، در حالیکه بحث اصلی امنیت غذایی به مفهوم دسترسی به انواع غذا برای سیری سلول های بدن و در نهایت سلامت کامل است.
وی، دسترسی اقتصادی را هم داشتن بودجه کافی برای خرید غذا عنوان نمود و اضافه کرد: ازاین رو امنیت غذایی شامل دسترسی به غذای سالم و کافی در تمام ایام عمر برای داشتن زندگی سالم و فعال است.
محمدی به نگرانی های موجود در مورد باقی مانده های ناشی از آبیاری با فاضلاب، استفاده از علف کش ها و مصرف سموم برای محصولات کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: آلودگی های شیمیایی، فیزیکی و میکروبی بر امنیت غذایی جامعه اثرگذار است.
وی ضمن اشاره به اینکه دسترسی به غذای سالم و ایمن یکی از ابعاد مهم امنیت غذایی به حساب می آید تصریح کرد: در این راستا آلودگی های شیمیایی، فیزیکی و میکروبی، ایمنی و به تبع آن امنیت غذایی جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد.
محمدی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی ابعاد گوناگونی دارد که فراهم سازی غذا در جامعه یک بخش آن است. سیاست و مداخله های متفاوت مانند سیاست های تولید و تحریم می تواند بر روی این بعد امنیت غذایی اثرگذار باشد.
وی ضمن اشاره به عوامل موثر در دسترسی به غذا در جامعه اظهار داشت: تحریم ها و مشکلات اقتصادی در فراهم آوردن غذای ایمن در یک جامعه و همینطور دسترسی به دارو و مراقبت های بهداشتی تأثیر دارد و در بعد اقتصادی هم به صورت معمول هر چه درآمد افراد بالاتر باشد، دسترسی اقتصادی آنها به غذای کافی یعنی امنیت غذایی بیشتر است.
به گفته محمدی، دوری از انگل ها و بیماری هایی که مانع بهره مندی بدن از مواد مغذی که مصرف می شود را از دیگر ابعاد امنیت غذایی است.
وی با تکیه بر پایدار بودن امنیت غذایی اظهار داشت: این امنیت غذایی نباید در زمان های مختلف نوسان داشته باشد. دسترسی به غذا باید در همه مکان ها و همه زمان ها وجود داشته باشد در غیراین صورت ناامنی غذایی موقت ایجاد می شود.
محمدی، تغییر فرهنگ را از دیگر ابعاد امنیت غذایی برشمرد و اضافه کرد: غذایی که در دسترس می باشد، از نظر فرهنگی هم باید مورد قبول جامعه باشد و به شیوه های پذیرفته شده به دست مردم برسد.
وی ضمن اشاره به دو واژه مهم سیری شکمی و سیری سلولی تصریح کرد: گاهی امکان دارد غذا انرژی کافی را به بدن برساند اما مواد مغذی نداشته باشد. در امنیت غذایی فقط سیر شدن شکم مهم نیست، بلکه باید ریزمغذی ها به مقدار کافی متناسب با شرایط سنی و جنسی افراد جامعه به بدن برسند.


منبع:

1399/10/19
22:25:10
0.0 / 5
1422
تگهای خبر: آلودگی , بهداشت , تغذیه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
سرشیر
سر شیر
سرشیر