در آغاز سال تحصیلی جدید صورت گرفت؛
سفارش های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان
به گزارش سرشیر مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: كودكان باید هر 4 تا 6 ساعت برای نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبیعی، غذا میل كنند تا فعالیت سیستم عصبی و عملكرد مغز در حد مطلوب باقی بماند.
به گزارش سرشیر به نقل از مهر، زهرا عبداللهی، به مناسبت بازگشایی مدارس، درباب سفارش های تغذیه ای دانش آموزان در مدارس، با تاكید بر اهمیت صرف صبحانه، اظهار نمود: مطالعات اخیر نشان داده كه تغذیه صحیح بر قدرت یادگیری كودكان موثر است و عدم صرف صبحانه می تواند اثرات منفی بر یادگیری آنها داشته باشد. در شرایط ناشتایی كوتاه مدت، مكانیسم هموستاتیك، گلوكز خون را در سطح ثابت نگه می دارد كه بر عملكرد طبیعی مغز آسیبی وارد نشود. اگر مدت زمان ناشتایی طولانی تر باشد، نگهداری قند خون در سطحی كــه مغز قادر به فعالیت طبیعی خود باشد، مختل شده و یادگیری و تمركز حواس كمتر می شود. مطالعات مختلف نشان داده است كه افزایش نسبی قند خون سبب بهبود عملكرد مغز و یادگیری كودكان سنین مدرسه می شود. وی درباب نكاتی كه می تواند به افزایش اشتهای كودكان برای صرف صبحانه موثر باشد، بیان كرد: به جهت اینكه كودكان سنین مدرسه اشتهای كافی برای صرف وعده صبحانه داشته باشند، رعایت نكاتی ضروری می باشد، همچون اینكه؛ شام در ساعات ابتدای شب صرف شده و حتی الامكان كودكان شب در ساعت معین و ترجیحا زود بخوابند، بامداد زودتر بیدار شده و بعد از شستن دست و صورت، كمی نرمش كنند تا برای صرف صبحانه اشتها پیدا كنند و در نهایت اینكه، والدین صبحانه را بعنوان یك وعده غذایی مهم تلقی كنند و همگی به دور یك سفره به صرف صبحانه بپردازند تا تشویقی برای كودكان باشند. مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباب صرف میان وعده ها در مدرسه، اشاره كرد: كودكان سنین مدرسه علاوه بر سه وعده غذای اصلی به دو میان وعده درصبح و عصرنیاز دارند. وی ادامه داد: در این سنین، كودكان باید هر ۴ تا ۶ ساعت برای نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبیعی، غذا میل كنند تا فعالیت سیستم عصبی و عملكرد مغز در حد مطلوب باقی بماند. در این سنین، كبد كه وظیفه ذخیره سازی گلوكز به صورت گلیكوژن و آزاد سازی آن به خون در مواقع ضروری را برعهده دارد، تنها برای حدود ۴ ساعت می تواند گلیكوژن ذخیره كند، بنابراین، كودكان به خوردن غذا در وعده های بیشتری نیاز دارند و باید در روز دو میان وعده مصرف كنند. عبداللهی به نمونه هایی از میان وعده های مغذی قابل مصرف در مدارس و زنگ تفریح اشاره نمود و اظهار داشت: میوه های خشك شامل، انجیر خشك، توت خشك، برگه هلو و نخودچی و كشمش، گندم برشته، برنجك، عدس برشته شده و انواع مغزها و دانه ها از نوع كم نمك، انواع میوه ها شامل، سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، گلابی، سبزی ها شامل، هویج، خیار، انواع لقمه های خانگی مانند، نان و پنیر و گردو و نان و تخم مرغ، انواع كوكو و كتلت، نان و حلوا شكری، نان و پنیر و خرما، شیر و فرآورده های آن، همچون میان وعده های مفید قابل استفاده در مدارس است.
وی بیان كرد: متاسفانه بعضی از تنقلات تجاری مانند انواع پفك و چیپس بطور بی رویه توسط كودكان و دانش آموزان مصرف می شود. خوردن پفك به خصوص پیش از وعده های غذایی، به سبب ایجاد سیری كاذب كودكان را از خوردن وعده های اصلی كه باید مواد مغذی مورد نیاز برای رشد را تامین كند، باز می دارد. از طرف دیگر، نمك زیاد این مواد، ذائقه كودك را به خوردن غذاهای شور عادت می دهد. انواع چیپس ها علاوه بر شور بودن، به سبب چربی زیادی كه دارند، سبب چاقی بی رویه كودكان می شوند. مطالعات مختلفی رابطه بین خوردن مواد شور در كودكی وافزایش فشار خون در دوران بزرگسالی را به اثبات رسانده است. مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه نوشیدن بی رویه نوشابه های گازدار و آب میوه های پاكتی كه دارای قند افزوده هستند، سبب اضافه وزن و چاقی در كودكان و نوجوانان می شود، اشاره كرد: بررسی های انجام شده توسط وزارت بهداشت از آن حكایت می كند كه حدود ۲۰ درصد دانش آموزان گرفتار اضافه وزن و چاقی هستند و یا چاقی شكمی دارند و روند چاقی در دانش آموزان رو به افزایش است. بنابراین، نوع تغذیه دانش آموزان در مدرسه و اقلام غذایی كه در بوفه های مدارس عرضه می شود، برای حفظ سلامت و كنترل وزن دانش آموزان بسیار مهم می باشد. وی اظهار داشت: چاقی در دوره كودكی و نوجوانی می تواند منجر به چاقی دوران بزرگسالی شده و زمینه را برای مبتلاشدن به كبد چرب، اختلال قند خون، دیابت و فشارخون بالا، فراهم آورد. عبداللهی اظهار نمود: دفتر بهبود تغذیه جامعه هر سال با همكاری آموزش و پرورش، دستورالعمل اقلام غذایی مجاز و غیرمجاز در بوفه های مدارس را بازبینی كرده و به مدارس كشور ابلاغ می شود. كلیه مدارس موظفند مطابق با این دستورالعمل نسبت به عرضه اقلام غذایی در بوفه های مدارس اقدام نمایند. بر طبق این دستورالعمل، عرضه فست فود ها مانند، سوسیس و كالباس و پیتزا، نوشابه های گازدار و انواع چیپس و پفك، ممنوع می باشد. مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان كرد: هدف از اجرای دستورالعمل بوفه مدرسه، علاوه بر حفظ سلامت دانش آموزان، فرهنگسازی و ترویج فرهنگ غذایی درست در میان دانش آموزان است. بنابراین، لازم است والدین هم در منزل با رعایت اصول تغذیه صحیح، رفتارهای غذایی مناسب را در كودكان خود تقویت نمایند و بعنوان میان وعده، خوراكی هایی برای كودك خود تهیه كنند كه علاوه بر مغذی بودن، كم نمك، كم چرب و كم شیرین باشد و انواع ساندویچ های سوسیس و كالباس و سایر فست فودها را بعنوان میان وعده در كیف كودكشان قرار ندهند. عبداللهی با اشاره به اینكه تهیه یك لقمه سالم، یك عدد میوه، یك پاكت شیر، انواع خشكبار و برگه ها و تنقلات سنتی، خوراكی های سالمی هستند كه والدین می توانند بعنوان میان وعده برای فرزندانشان در مدرسه در نظر گیرند، افزود: رعایت نكات بهداشتی در تهیه خوراكی دانش آموزان اهمیت زیادی دارد و لزوم دارد، میوه ها و سبزیجاتی كه به منظور تغذیه برای دانش آموز فراهم می شود، از قبل در منزل شسته و گندزدایی شود. مدیر كل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: والدین باید بدانند كه مكمل یاری آهن برای كلیه دختران دبیرستانی برای پیش گیری از كم خونی و كمبود آهن و مكمل یاری ویتامینD برای پیش گیری از كمبود این ویتامین در دختران و پسران دبیرستانی اجرا می شود. لازم است والدین كودكان و نوجوانان خودرا به مصرف این مكمل ها در مدرسه تشویق كنند.
منبع: سرشیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب