عوارض مخرب آلودگی هوا و دستگاه های بی تاثیر تصفیه

عوارض مخرب آلودگی هوا و دستگاه های بی تاثیر تصفیه

سرشیر: استاد پیشكسوت بیماری های داخلی - ریه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به مساله آلودگی هوا در شهرهای بزرگ كشور و عوارض و خطرات جدی آن بر سلامت، بیشتر دستگاه های تصفیه هوای موجود در بازار را در كاهش میزان آلودگی فضای منازل بی تاثیر خواند و به خانواده ها سفارش كرد كه در زمان آلودگی هوا در بیرون از خانه تردد نكنند و در و پنجره منازل را كمتر باز كنند.



دكتر محمدرضا مسجدی - فوق تخصص بیماری های ریوی و دستگاه تنفس و استاد پیشكسوت بیماری های داخلی – ریه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در گفت وگو با ایسنا، اظهار داشت: زمانی كه درباره آلودگی هوا صحبت می شود، مساله آلودگی هوا در دو فضای بسته و فضای باز مطرح میگردد كه این دو باهم تفاوت دارند.

وی با برشمردن مشتقات گوگرد، ازت، CO2، مونوكسید كربن، ازن و ذرات معلق بعنوان بعضی از آلاینده های هوا، اظهار نمود: زمانی كه غلظت این آلاینده ها از میزان خاصی بالاتر رود، خطرناك است؛ چراكه این آلاینده ها عموما از راه دستگاه تنفسی، مخاط چشم، بینی و همین طور از راه گلو وارد راه های هوایی شده و تمامی این نواحی را تحت تاثیر قرار می دهند.

مهم ترین عارضه آلودگی هوا بر دستگاه تنفس

وی با اشاره به بعضی از عوارض جدی آلودگی هوا، عنوان كرد: تحت تاثیر قرار دادن دستگاه تنفس بعنوان سدی در برابر عوامل خارجی و احداث شكاف هایی در این ناحیه یكی از این عوارض بوده كه سبب میگردد لایه زیرمخاطی دستگاه تنفس در معرض هوای بیرونی قرار گرفته و حساس تر شود. در این صورت هم میكروب ها به راحتی وارد بدن می شوند و هم عامل بیرونی، سطوح زیرمخاطی را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز خارش، عطسه، آبریزش، ترشحات و سرفه های تحریكی میگردد. این مساله به خصوص در افراد دارای بیماری های زمینه ای و نقص ایمنی می تواند عارضه های جدی به دنبال داشته باشد.

انتقاد از نبود اقدامی جدی و موثر برای كاهش آلودگی هوا

دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با تاكید بر اینكه آلودگی هوا در بروز عفونت های تنفسی دخالت داشته و همین طور سبب تشدید عفونت ها می شود، اظهار نمود: بااینكه در این رابطه مطالعات مختلفی انجام شده و به دنبال آن سفارش ها و راهكارهای مثمر ثمر و كاربردی به مسئولین پیشنهاد شده، ولی متاسفانه هیچ اقدام جدی و موثری برای كنترل آلودگی هوا صورت نمی گیرد.

وی با اشاره به اقدامات تكراری و بدون نتیجه سال های گذشته در این رابطه، به طرح های ترافیك یا زوج و فرد و تاثیر آن بر میزان كاهش آلودگی هوا اشاره نمود و اظهار داشت: اجرای این طرح ها تابحال تاثیری جدی در كاهش آلودگی هوا نداشته است. از جانب دیگر متاسفانه هر روز در تهران تعداد زیادی ماشین جدید شماره میگردد و در سطح شهر تردد می كند؛ به گونه ای كه شهر تهران در ضمن ساعات مشخصی از روز به یك پاركینگ بزرگ تبدیل میگردد كه تمامی این عوامل آلودگی هوا را تشدید می كنند.

بیش از 70 درصد آلودگی شهر تهران مربوط به وسایل نقلیه است

وی با اشاره به انجام برخی مطالعات در این رابطه، اشاره كرد: نتایج این تحقیقات نشان داده كه در پاییز به خصوص آذر ماه بیشتر از 70 درصد آلودگی شهر تهران مربوط به وسایل نقلیه و از همه بدتر موتورسیكلت، اتوبوس، مینی بوس، كامیون و ماشین های شخصی بوده است. در صورتی كه با استفاده از تجربیات شهرهایی مانند توكیو، میلان و لندن كه زمانی از آلوده ترین شهرها بوده اند، می توان بخش زیادی از مشكلات موجود را مرتفع كرد.

وی افزود: بعنوان نمونه در لندن با نزدیكی به مركز شهر، تنها اتوبوس و سایر وسایل نقلیه عمومی دیده شده و از تاكسی و ماشین شخصی خبری نیست؛ درحالیكه در ایران خلاف این مساله را شاهدیم. بدین سبب برنامه ریزی برای افزایش وسایل نقلیه عمومی و اصلاح سوخت بعضی از راهكارهای موثر برای كاهش آلودگی هواست.

فوت 600 هزار كودك به سبب عوارض آلودگی هوا

وی با اشاره به اینكه آلودگی هوا عوارض بسیار جدی به دنبال دارد، اظهار داشت: برمبنای آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیشتر از 600 هزار كودك در دنیا به سبب عوارض آلودگی هوا جان خودرا از دست می دهند.

وی با اشاره به اینكه بیش از70 درصد مرگ و میرها در كشور مربوط به بیماری های غیرواگیر است، اضافه كرد: بیماری های قلب و عروقی شامل سكته های قلبی و مغزی، سرطان ها، بیماری های مزمن تنفسی، دیابت و بتازگی هم اختلالات روانی جزو بیماری های غیرواگیر است كه متاسفانه در كشور ما پس از بیماری های قلب و عروق و سرطان، تصادفات و سوانح سومین علت مرگ و میر محسوب می شوند.

عوامل مشترك بروز بیماری های غیرواگیر

وی با اشاره به اینكه این پنج بیماری پنج عامل مشترك هم دارند، اظهار داشت: استعمال دخانیات، مصرف الكل، فعالیت فیزیكی ناكافی، رژیم غذایی نامناسب و آلودگی هوا از عوامل مشترك بروز بیماری های غیرواگیر است كه باید برای اطلاع رسانی و آگاه سازی های عمومی در این راستا برنامه ریزی های مدونی داشته باشیم.

مدیرگروه ریه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با تاكید مجدد بر اهمیت توجه به مبحث آلودگی هوا، اظهار داشت: برمبنای آمارهای جهانی سالانه حدود 5 میلیون نفر به سبب عوارض مصرف دخانیات در دنیا فوت می كنند؛ در صورتی كه برمبنای اعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه 6 میلیون نفر به سبب عوارض ناشی از آلودگی هوا جان خودرا از دست می دهند.

ریزگردها و عوارض جدی آن

وی با اشاره به اینكه در كشور ما متاسفانه به غیر از آلودگی هوا، مساله ریزگردها در بخش های جنوب و غرب كشور و همین طور در شرق در سیستان و بلوچستان باز مطرح است، عنوان كرد: مساله ریزگردها گاهی چندین استان كشور را تحت تاثیر قرار داده و مشكلات خاص خودرا به دنبال دارد. بدین سبب حل این مساله نیازمند اقدامات بسیار جدی و كاربردی تر است.

ضرورت بكارگیری تجربیات سایر كشورها برای حل معضلات كشور

وی با اشاره به برخی تجربیات در سایر كشورها، عنوان كرد: بعنوان نمونه در شهری مثل پاریس مساله ای با عنوان آلودگی هوا اصلا وجود ندارد، با این وجود در فصل پاییز و برخی ماه های زمستان كه احتمال آلودگی هوا وجود دارد، شهرداری از چند روز قبل تردد وسایل نقلیه شخصی را ممنوع كرده و استفاده از وسایل نقلیه عمومی را بلاعوض می كند. مردم باز خدمات و تسهیلات ارائه شده از طرف مسئولین را به وضوح لمس كرده و مشاركت می كنند. فرهنگ كشور ما باز آمادگی پذیرش این خدمات را دارد؛ زمانیكه خدمات و وسایل نقلیه عمومی با زمانبندی دقیق و به وفور در دسترس مردم باشد، دیگر هیچ كس از وسیله شخصی استفاده نمی كند.

ماسك ها از عوارض آلودگی هوا پیشگیری نمی كنند

وی در ارتباط با اقدامات موثر فردی در ایام آلوده، با اشاره به تبلیغات استفاده از ماسك در ایام آلوده، اظهار داشت: هیچ كدام از ماسك های موجود در بازار بجز ماسك های "هپافیلتردار" از عوارض ناشی از آلودگی هوا پیشگیری نمی كنند كه متاسفانه این نوع ماسك به سبب تحریم وارد نمی گردد. البته استفاده از ماسك های معمولی باز تنها برای افراد دارای ناراحتی تنفسی این حسن را دارد كه فرد هوای بازدمی خود كه كمی رطوب داشته و آلودگی كمتری دارد را وارد دستگاه تنفسی می كند. همین طور ماسك های معمولی تنها تا حدودی ورود ذرات معلق در هوا به دستگاه تنفس را كمتر می كنند، ولی برای گاز NO2 حتی در صورت فیلتردار بودن باز موثر نیست.

از دستگاه های تصفیه هوا استفاده كنیم؟

وی همین طور در ارتباط با دستگاه های تصفیه هوا، اظهار داشت: تنها برخی دستگاه های تصفیه دارای فیلتر هپا و استاندارد كیفیت، برای تصفیه هوای داخل فضاهای بسته موثر است، در صورتی كه بیشتر دستگاه های تصفیه هوای موجود در بازار بی تاثیر بوده و فایده ای ندارند. بدین سبب سفارش ما به خانواده ها این است كه در زمان آلودگی هوا در بیرون از خانه تردد نكنند و در و پنجره را كمتر باز كنند.

سالم ترین انرژی برای سوخت و گرما در داخل منازل

وی در ادامه سالم ترین انرژی برای سوخت و گرما در داخل منازل را الكتریسیته دانست و اضافه كرد: گاز، نفت، چوب و ذغال هیچ كدام جهت استفاده بعنوان سوخت، سالم نیستند. پیشنهادی كه بارها از طرف ما مطرح شده این است كه به جای گازرسانی به شهرها و روستاها، در كنار هر شهری یك ایستگاه تولید برق احداث شود. الكتریسیته هم سوخت سالمی است و هم عوارض دیگری مانند گازگرفتگی و مرگ های خاموش را به دنبال خود نخواهد داشت. علاوه بر این سوخت گاز در داخل خانه مشتقات زیادی خصوصاً اكسیدهای ازت در هوا پراكنده می كند كه در تركیب با سایر گازها همچون دود سیگار عوارض بسیار جدی مانند بلا ها و عفونت های تنفسی به خصوص برای كودكان و سالمندان را به دنبال دارد.

مسجدی درانتها با تاكید بر اهمیت آگاه سازی عموم جامعه در ارتباط با نحوه صحیح استفاده از سوخت، اقدامات ضروری در زمان های آلودگی هوا و همین طور پیشگیری از بروز عفونت های تنفسی، اشاره كرد: حاكمیت باز باید به صورت جدی برای كنترل آلودگی هوا برنامه ریزی كوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت داشته باشد و كاری كند كه مردم با لمس این خدمات برای كمك به كاهش آلودگی هوا مشاركت كنند.




1397/08/25
17:58:42
5.0 / 5
4468
تگهای خبر: آلودگی , بهداشت , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر