تراریخته ها زیر ذره بین سلامت

تراریخته ها زیر ذره بین سلامت

سرشیر: به گزارش سرشیر، در جلسه گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی، مبحث حساس واردات و ایمنی محصولات تراریخته با حضور متخصصان حوزه های ژنتیک، تغذیه، کشاورزی و غذا مورد بحث قرار گرفت.


به گزارش سرشیر به نقل از فرهنگستان علوم پزشکی، در جلسه گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی، مبحث حساس واردات و ایمنی محصولات تراریخته با حضور متخصصان حوزه های ژنتیک، تغذیه، کشاورزی و غذا مورد بحث قرار گرفت. در این نشست نشست، موسوی از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، به ارزیابی مخاطرات اجتماعی محصولات تراریخته، فرآیند اعطای مجوز و نحوه برچسب گذاری طبق قانون ایمنی زیستی اشاره نمود. وی با اعلان اینکه بیشتر از ۹۰٪ روغن، ۳۰٪ برنج، و بخش قابل توجهی از سویا و غلات وارداتی کشور تراریخته هستند، نسبت به نتایج زیست محیطی و نیاز به مدیریت هوشمند این حوزه اخطار داد.
وی تاکید کرد که در استفاده از DNA برای افزایش مقاومت گیاهان به آفات، باید از فعال سازی سایر پتانسیل های ژنتیکی (حتی اگر مفید باشند) جلوگیری شود، تا هم از اثر منفی بر تنوع زیستی کاسته شود و هم خطراتی نظیر مسمومیت یا آلرژی به حداقل برسد.
ملبوبی در رابطه با ماندگاری DNA تراریخته در بدن انسان اظهار داشت: بعد از ورود به جریان خون، این DNA حدود ۱۶ دقیقه دوام می آورد و از بین می رود؛ البته در مواردی در بند ناف مشاهده شده است. در فرآورده های حیوانی حدود ۱۰ تا ۲۰ گرم، و در گیاهی ها حدود ۰.۶ گرم DNA وجود دارد. هنوز شواهدی از تاثیر مستقیم آن بر ژنوم انسانی گزارش نشده، اما احتمال انتقال به باکتری های روده ای منتفی نیست.
از سوی دیگر، اسماعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، از فعالیت کمیته ای تخصصی برای ارزیابی ایمنی تراریخته ها آگاهی داد.
او اضافه کرد: تابحال هیچ شواهدی دال بر ارتباط این محصولات با بروز بیماریها در گزارش های موجود مشاهده نشده است.
پوراحمد از سازمان غذا و دارو، ضمن اشاره به مشکلات اقلیمی و نیاز به آفت کش ها، جایگزینی این ترکیبات شیمیایی با محصولات تراریخته را یک لزوم دانست، اما بر لزوم شناسنامه دار شدن مزارع پیش از اجرای چنین سیاست هایی تاکید کرد.
رهنما از وزارت جهاد کشاورزی هم اعلام نمود که کشور از سال ۱۳۸۵ موفق به تولید سیب زمینی تراریخته با رعایت پروتکلهای بین المللی و ارزیابی دقیق مخاطرات شده است. با این وجود، به رغم وجود توان داخلی، قوانین فعلی تنها تولید داخلی تراریخته ها را ممنوع کرده اند، در صورتیکه سالانه حدود ۷ میلیارد تومان واردات تراریخته داریم و برخی محصولات مانند گوجه سیاه به شکل غیررسمی درحال کشت هستند.
از جمله مصوبات و اقدامات پیشنهادی این نشست؛ تهیه و تنظیم سند حمایت طلبی از جانب رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، با مشارکت سایر متخصصان، برای عرضه به شورای آینده نگاری و معاونت علمی فرهنگستان و هم تدوین پیشنویس لایحه اصلاح قانون تراریخته ها، با هدف ممنوعیت واردات و اعطای مجوز مرحله ای برای تولید داخلی مبتنی بر ژنوم بومی، با عرضه مستندات علمی در مورد ایمنی زیستی آن توسط وزارت جهاد کشاورزی، برای عرضه به کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی؛ بود.
بطور خلاصه، در فرآورده های حیوانی حدود ۱۰ تا ۲۰ گرم، و در گیاهی ها حدود ۰.۶ گرم DNA وجود دارد. همچون مصوبات و اقدامات پیشنهادی این نشست؛ تهیه و تنظیم سند حمایت طلبی از جانب رییس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، با مشارکت سایر متخصصان، برای عرضه به شورای آینده نگاری و معاونت علمی فرهنگستان و هم تدوین پیش نویس لایحه اصلاح قانون تراریخته ها، با هدف ممنوعیت واردات و صدور مجوز مرحله ای برای تولید داخلی مبتنی بر ژنوم بومی، با عرضه مستندات علمی در مورد ایمنی زیستی آن توسط وزارت جهاد کشاورزی، برای عرضه به کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی؛ بود.


منبع:

1404/05/22
09:13:33
5.0 / 5
16
تگهای خبر: ارزیابی , بهبود , بهداشت , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم کامنت دهید
= ۲ بعلاوه ۴
سرشیر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سر شیر
سرشیر