معاون وزیر بهداشت اعلام كرد
آماده باش پرستاران درباره كروناویروس
به گزارش سرشیر معاون پرستاری وزیر بهداشت ضمن تاكید بر اینكه هنوز موردی از كروناویروس جدید در ایران گزارش نشده و البته باید دراین زمینه در آماده باش باشیم، اظهار داشت: در این راستا بعد از جلسه با معاونت درمان، دستورالعملی به كلیه دانشگاه های علوم پزشكی ارسال شد تا پرستاران و به ویژه پرستاران كنترل عفونت ها در جریان آن باشند.
به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، دكتر مریم حضرتی در نشستی خبری به مناسبت ایام دهه فجر در وزارت بهداشت، ضمن تبریك این ایام، اظهار داشت: سال ۲۰۲۰ توسط سازمان بهداشت جهانی سال پرستاری و مامایی با هدف گسترش پوشش سلامت نام گذاری شده است كه نشان از اهمیت پرستاری در جامعه دارد.
وی در ادامه به تغییرات جهانی و بروز پیری در جهان، اشاره نمود و اظهار داشت: در جهان هر ماه یك میلیون نفر به سن بالای ۶۰ سال می رسند، تا سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۲ میلیارد نفر بالای ۶۰ سال خواهند بود و این روند تا سال ۲۰۵۰ به سمتی می رود كه برای نخستین بار در این سال در جهان، جمعیت سالمندان از كودكان بیشتر خواهد شد.
وی درباب رشد سالمندی در ایران، اظهار نمود: از سال ۴۵ تا سال۹۰ جمعیت سالمندی ۴ برابر شد؛ به شكلی كه حالا جمعیت سالمندی ایران ۹.۲ درصد است و تا ۳۰ سال آینده جمعیت سالمندی به ۲۵ درصد خواهد رسید؛ یعنی از هر ۴ نفر یك نفر بالای ۶۰ سال خواهد بود.
حضرتی اضافه كرد: سالمند بیمار نیست، اما نیاز به مراقبت فراوان دارد. رشد سالمندی و بروز بیماری های غیر واگیر مانند سرطان ها، سكته های قلبی و مغزی و... سبب شده بیشترین درصد اشغال تخت ها مربوط به بیماری های مزمن است كه اهمیت تقویت پرستاری در منزل و مراكز مراقبت طولانی در منزل را نشان میدهد.
وی با اشاره به اینكه طی ۱۰ سال آینده پرستاری جزو پنج شغل برتر دنیا خواهد بود، اضافه كرد: بنا بر این اقبال از رشته پرستاری اقزایش یافته است. ۴۰ سال گذشته، ۷۵ درصد نیروهای ما بهیار بودند، اما حالا بیشتر از ۷۵ درصد نیروهای پرستاری ما كارشناس پرستاری هستند. حالا ۱۴۰ دانشكده پرستاری، ۲ هزار عضو هیئت علمی، ۴۴ هزار دانشجوی پرستاری، ۱۱هزار فارغ التحصیل رشته پرستاری در سال داریم و رتبه دوم منطقه در تولید علم را داریم؛ تا جایی كه ۲۵ درصد تولید علم كشور توسط پرستاران صورت می گیرد.
آماده باش درباره كروناویروس جدید
حضرتی در ادامه صحبت هایش درباره بیماری كروناویروس در چین و برخی از كشورهای دیگر، با تاكید بر این نكته كه تابحال حتی یك مورد مبتلاشدن به این بیماری در ایران گزارش نشده است، اظهار داشت: البته این مساله حاكی از این نیست كه از مبتلاشدن به ویروس مصون هستیم، بلكه باید آماده باش باشیم. در این راستا بعد از جلسه با معاونت درمان، دستورالعملی به كلیه دانشگاه های علوم پزشكی ارسال شد تا پرستاران و به ویژه پرستاران كنترل عفونت ها در جریان آن باشند.
وی درباب مصرف ماسك برای جلوگیری از انتقال بیماری كروناویروس، گقت: نباید وحشت زایی نماییم و تنها كسانی باید از ماسك n۹۵ استفاده كنند كه در معرض خطرات تنفسی بیماری باشند كه خوشبختانه تا كنون نیز موردی از مبتلاشدن به كروناویروس نداشتیم.
فعالیت ۱۵۰هزار پرستار در كشور
وی با اشاره به اینكه ۱۶ مركز تحقیقات و یك شبكه ملی تحقیقات در كشور وجود دارد، اظهار داشت: حالا بالغ بر ۱۵۰ هزار پرستار و بیشتر از ۱۵ هزار مدیر پرستاری در كشور داریم.
وی همین طور با تقدیر از خدمات پرستاران در طول هشت سال جنگ تحمیلی، عنوان كرد: پرستاران نشان داده اند در طول بروز تمام مشكلات مانند سیل و زلزله نیز با وجود تمام مشكلات و مصائب خود حتی لحظه ای از ارائه خدمت به مردم غافل نشدند.
جذب ۴۵۰۰ پرستار جدید تا اختتام اسفند ماه
حضرتی در ادامه به چالش های فعلی پرستاران اشاره نمود و اضافه كرد: چالش های پرستاران كم نیست، اما با نگاه مثبت و خردورزی وزیر محترم امید داریم این چالش ها رفع گردد. یكی از این مشكلات، كمبود شدید نیروی پرستاری است. امسال۴۵۰۰ نیرو جذب شدند كه با قول مساعد جناب وزیر تا اختتام اسفند ماه مقرر است ۴۵۰۰ پرستار دیگر نیز جذب شوند. در صورتیكه سالانه ۱۰ هزار نیرو جذب نماییم تا سال ۱۴۰۴ می توانیم به كف استاندارد برسیم.
كمبود پرستار؛ معضلی جهانی است
وی اظهار داشت: طبق تحقیقات صورت گرفته به ازای هر ۱۰ درصد نیروی پرستاری كه به سبب بازنشستگی و یا سایر علل از سیستم كاری خارج می شوند، احتمال مرگ و میر در بیماران ۱۲ درصد افزوده می شود. البته این كمبود پرستار متوجه تمام دنیا است؛ به شكلی كه سازمان بهداشت جهانی از آن بعنوان یك معضل جهانی یاد می كند.
پیگیری اصلاح نظام پرداخت پرستاران
معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: مشكل دیگر پرستاران اصلاح نظام پرداخت است كه به دنبال اصلاح آن هستیم و در این راستا كارگروهی تخصصی با حضور معاونت توسعه، معاونت پرستاری و معاونت درمان تشكیل شده است تا بیشتر بر این مساله همفكری نماییم. درخواست پرستاران این است كه كار از كارانه جدا شود و همین طور منبع اضافه كار از منبع كارانه نیز جدا باشد كه این مساله بسیار مهمی است كه حالا در بعضی از دانشگاه ها به آن توجه نمی گردد.
معوقات كارانه و اضافه كار پرستاران
حضرتی درباب میزان معوقات فعلی پرستاران اظهار داشت: حداكثر معوقه قابل قبول سه ماه است. حالا درباب كارانه از ۱۴ ماه معوقه به ۷ ماه رسیده ایم و اضافه كار پرستاران از ۱۸ ماه معوقه به ۱۲ ماه كاهش یافته است. البته این میزان باید اصلاح گردد و به كمتر از این عدد برسیم. توجه كنید كه در خیلی از دانشگاه ها نیز پرداخت اضافه كار و كارانه به روز است، اما متوسط كشوری موجود چیزی بود كه عنوان شد.
وی با اشاره به اهمیت جذب و نگاهداشت پرستاران در مناطق محروم اظهار داشت: یكی از این راه ها پانسیون های پرستاری است كه چون در مناطق محروم وجود ندارد، حالا بیمارستان هایی وجود دارد كه پزشك، تجهیزات و سایر وسایل لازم را دارد اما پرستاری در آن وجود ندارد.
وی دیگر اقدام معاونت پرستاری را تهیه و تدوین استاندارد خدماتی و راهنمایی بالینی معرفی نمود و اظهار داشت: تابحال فقط خدمات پرستاران در بیمارستان ها تعریف شده بود، اما از این به بعد پرستار تنها نباید در بیمارستان ها خدمت كند، بلكه باید به دنبال جامعه محور كردن خدمات پرستاری نیز باشیم. خوشبختانه از ۴۰ سال قبل اقداماتی برای تربیت پرستاران جامعه محور انجام دادیم و در این خصوص به مشكلی برنخواهیم خورد. در همین زمینه می توانیم از این نیروها در طرح هر خانه یك پایگاه سلامت استفاده نمائیم.
مراقبت در منزل برای شش بیماری مزمن
معاون پرستاری وزارت بهداشت همین طور به اهمیت استفاده از پرستاران در مراكز مراقبت در منزل برای شش بیماری مزمن اشاره نمود و اضافه كرد: از آن جایی كه بیشترین ضریب اشغال تخت های بیمارستانی توسط بیماران مزمن اتفاق می افتد، استانداردهای پرستاری در منزل را تدوین كرده و آنرا به شورای عالی بیمه ارسال كرده ایم تا این مساله از آن مبادی پیگیری شود.
معاونت پرستاری وزارت بهداشت در ادامه سخنان خود به تصویب بخشنامه مراقبت های طولانی مدت اشاره نمود و اظهار داشت: بعضی از بیماران هستند كه نمی توانیم در منزل از آنها مراقبت نماییم و در بیمارستان ها در همین راستا مراكزی تحت عنوان مركز مراقبت طولانی مدت ایجاد می شود كه بخشنامه آن در معاونت ما نوشته شده و به زودی ابلاغ خواهد گردید.
برگزاری آزمون صلاحت حرفه ای پرستاران
وی به برگزاری آزمون صلاحیت حرفه ای پرستاران امسال اشاره نمود و اظهار داشت: امسال برای نخستین بار در تاریخ پرستاری ایران این آزمون انجام خواهد شد. تابحال بیشتر از ۳۰ هزار نفر از پرستاران دارای پروانه صلاحیت حرفه ای هستند. طبق بخشنامه صلاحیت حرفه ای این آزمون برای فارغ التحصیلان بعد از سال ۹۶ در تاریخ ۲۳ اسفند ماه امسال اجرا می شود كه به دنبال آن بیشتر از ۱۰ هزار نفر با همكاری سازمان سنجش آزمون خواهند داد.
حضرتی درباب توانمندسازی پرستاران در زمینه مدیریت بحران و بلایا اشاره كرد: حدود ۱۰۰ پرستار از سطح كشور انتخاب شده و طی سه دوره آموزش پودمانی، آموزش دیدند تا هنگام بروز بحران بتواند فعالیت كنند.
وی اضافه كرد: از دیگر اقدامات ما اجرای دوره های آموزشی برای بخش های ویژه، سوختگی و... در مناطق محروم بود كه با همكاری سه دانشگاه علوم پزشكی تهران، ایران و شهید بهشتی صورت گرفت. در این راستا ۱۸ دوره تخصصی و مهارتی برای آموزش مداوم پرستاران انجام شد كه به زودی ابلاغ خواهد گردید.
معاون پرستاری وزارت بهداشت اضافه كرد: حالا ۸۵۰ مركز فعال مراقبت در منزل داریم و ۵۵۰ مركز دیگر هم موافقت كرده اند تا به این مراكز اضافه شوند.
وی ضمن تبریك مجدد ایام دهه فجر اظهار داشت: در این ایام ۵۰ مركز مشاوره پرستاری، ۲۰ مركز پرستاری آموزش به بیماران، ۲ مركز مراقبت تسكینی برای بیماران مبتلا به سرطان و یك مركز جامع مراقبت از بیماران ام اس اختصاص خواهد شد.
طرح پرستار پیگیر در بیمارستان ها
وی همین طور به طرح پرستار پیگیر در بیمارستان ها اشاره نمود و اظهار داشت: تابحال نیز بعضی از پرستاران بیماران مزمن را آموزش داده و جویای احوال آنها بودند، اما در این طرح كه به صورت پایلوت در دو دانشگاه اجرا می شود می خواهیم تا یك واحد پرستاری در بیمارستان ها پیگیر بیماران مزمن ترخیص شده باشند.
نقشه راه پرستاری كشور در افق ۱۴۰۴
معاون پرستاری وزارت بهداشت در ادامه به نقشه راه پرستاری كشور در افق ۱۴۰۴ اشاره نمود و اضافه كرد: این نقشه راه ظرف مدت دو سال تدوین شد و هفته گذشته توسط وزیر بهداشت از آن رونمایی گردید تا بعنوان یك سند بالادستی جزو دستور كار قرار گیرد. همین طور توانستیم در عرض دو سال نخستین كتاب پرستاری ایران در یك نگاه را كه اشاره ای به تاریخ مدون پرستاری در ایران دارد، تدوین نماییم.
حضرتی بر ضرورت استانداردسازی ثبت گزارشات پرستاری اصرار كرد و اظهار داشت: در امتداد الكترونیك شدن خدمات در نظام سلامت باید موضوع گزارش نویسی پرستاران نیز به شكل الكترونیك پیگیری شود تا پرستار مجبور نشود برای ارائه گزارش از بالین بیمار فاصله بگیرد.
سرانجام حذف سامانه قاصدك
وی در ادامه در ارتباط با حذف سامانه قاصدك اظهار داشت: امیدواریم تا اختتام اسفند ماه این سامانه حذف شود، اما دقت كنید بعد از حذف آن نیاز به مدل محاسباتی جایگزین داریم كه باید برای آن نیز فكری شود.
پرستاری، شغلی سخت و زیان آور است، اما...
وی درباب موضوع سختی كار پرستاران اشاره كرد: پرستاری شغلی سخت و زیان آور است، اما تا زمانی كه كمبود نیرو وجود دارد نمی توانیم به شكلی كامل قانون سختی كار پرستاران را اجرا كنیم؛ البته امیدواریم اگر ضریب جذب نیرو به همین شكل طی شود این مشكل نیز به زودی برطرف شود.
منبع: سرشیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب