جایگاه ایران در تغذیه سالم کجاست؟
سرشیر: سرشیر: خراسان رضوی برمبنای آمار منتشرشده، کیفیت رژیم غذایی جهانی در 30 سال قبل بهبود نیافته است.
به نقل از ارث، سازمان بهداشت جهانی اعلام نمود که رژیم غذایی سالم می تواند خطر مبتلاشدن به بیماریها و شرایطی مانند چاقی، فشار خون بالا، بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت و سرطان را کم کند. یک رژیم غذایی سالم باید شامل حداقل پنج وعده سبزیجات یا میوه در روز، چربی های اشباع و ترانس کمتر، چربی های غیراشباع با منشاء گیاهی بیشتر، گوشت و نمک کمتر باشد.
نتایج تحقیقی شامل یافته هایی برای کودکان همین طور بزرگسالان، بیش از ۱۱۰۰ نظرسنجی مختلف را در مورد سطح مصرف غذا و مواد مغذی در ۱۸۵ کشور مختلف بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ بررسی نموده است.
پژوهشگران از مقیاسی به نام شاخص «تغذیه سالم جایگزین» استفاده کردند که معیار معتبر برای کیفیت رژیم غذایی است و رژیم غذایی افراد را از صفر تا ۱۰۰ رتبه بندی می کند.
نتایج در مجله Nature Food منتشر گردید و نشان داد که میانگین کیفیت رژیم غذایی تمام ۱۸۵ کشوری که در این مطالعه شرکت کردند ۴۰.۳ بود و نشان دهنده افزایش ناچیز از سال ۱۹۹۰ است.
تنها ۱۰ کشور که کمتر از یک درصد از جمعیت جهان را می سازند امتیاز بیش از ۵۰ داشتند. کشورهایی مانند ویتنام، ایران، اندونزی و هند بیشترین امتیاز و کشورهایی مانند برزیل، مکزیک، آمریکا و مصر کمترین امتیاز را کسب کردند.
بنظر می رسد نتایج نشان دهنده این واقعیت است که ما به دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی اهمیت نمی دهیم. بااینکه در ۳۰ سال قبل پیشرفت های کوچکی در سطح جهانی وجود داشته است اما به وضوح چالش های قابل توجهی برای اجرای رفتارهای تغذیه سالم در بیشتر کشورها وجود دارد.
شواهدی وجود داشت در خصوص این که گزینه های غذایی مغذی در ایالات متحده، ویتنام، چین و ایران محبوب تر شده اند اما این روند در کشورهای دیگر مانند تانزانیا، نیجریه و ژاپن مشاهده نشد.
رژیم های غذایی در سطح جهانی، تحت تاثیر عوامل جمعیت شناختی قرار گرفتند، بطوریکه زنان بزرگسال بیش از مردان بالغ رژیم های سفارش شده را دریافت می کنند و افراد مسن تر نسبت به بزرگسالان جوان سالم تر غذا می خورند. علاوه بر این، کودکان خردسال نسبت به نوجوانان رژیم غذایی باکیفیت تری دارند.
بطور متوسط در سراسر جهان، کیفیت رژیم غذایی در بین کودکان کوچک تر نیز بهتر شده است اما با افزایش سن کودکان بدتر می شود. این نشان میدهد که دوران کودکی زمان مهمی برای راهبردهای مداخله ای برای تشویق ایجاد ترجیحات غذایی سالم می باشد.
تغذیه سالم نیز تحت تأثیر عوامل اجتماعی واقتصادی، همچون سطح تحصیلات و شهرنشینی بود. در سطح جهانی و در بیشتر مناطق، بزرگسالان تحصیلکرده تر و کودکان با والدین تحصیلکرده تر، عموماً کیفیت کلی رژیم غذایی بالاتری داشتند.
داریوش مظفریان، دانشمند، پژوهشگر و متخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه «اهل» ایالات متحده آمریکا از نویسندگان این مطالعه اظهار داشت: ما دریافتیم که هم غذاهای خیلی کم و هم غذاهای ناسالم بیش از اندازه به چالش های جهانی در دستیابی به کیفیت رژیم غذایی سفارش شده کمک می نماید.
این نشان میدهد که سیاست هایی که به غذاهای سالم تر انگیزه و پاداش می دهند، مانند مراقبت های بهداشتی، برنامه های سلامت کارفرما، برنامه های تغذیه دولت و سیاست های کشاورزی، ممکنست تأثیر قابل توجهی بر بهبود تغذیه در ایالات متحده و سراسر جهان داشته باشند.
منبع: سرشیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب