چند سفارش درباره ی تغییرات رژیم غذایی بیماران کلیوی در فصل گرما

چند سفارش درباره ی تغییرات رژیم غذایی بیماران کلیوی در فصل گرما

سرشیر: با فرا رسیدن فصل گرما و افزایش دمای هوا، بدن انسان بطور طبیعی برای حفظ تعادل خود به مایعات بیشتری نیاز پیدا می کند، این نیاز در افراد سالم با افزایش میزان تشنگی و مصرف آب جبران می شود؛ اما برای بیماران دچار نارسایی کلیه، این سازوکار ساده می تواند به چالشی جدی تبدیل گردد.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، کلیه های صدمه دیده قادر به تنظیم دقیق میزان مایعات و الکترولیت های بدن نیست و ازاین رو، مدیریت هوشمندانه مصرف نوشیدنی ها و مواد غذایی در فصل گرما برای این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ توجه نکردن به این مورد می تواند باعث بروز عوارضی نظیر کم آبی، اضافه بار مایعات و اختلال در سطح الکترولیت ها شود که سلامت و کیفیت زندگی این بیماران را بشدت تحت الشعاع قرار می دهد.
در این راستا، دکتر «محمدمهدی حسینی»، استاد تمام گروه جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با عرضه سفارش های کلیدی بر لزوم آگاهی و مبادرت به موقع بیماران کلیوی در رویارویی با گرمای تابستان تصریح کرد.
او ضمن اشاره به صدمه پذیری بیشتر بیماران کلیوی در مقابل شرایط آب و هوایی گرم، حفظ تعادل دقیق مایعات بدن در این بیماران را حائز از اهمیت بالا خواند و اظهار داشت: از یک سو، افزایش دما و تعریق می تواند باعث کم آبی شود و از طرفی، اختلال در عملکرد کلیه ها، دفع مناسب مایعات اضافی را با مشکل مواجه می کند.
توصیه های کلیدی در مدیریت مصرف مایعات
این استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مورد نحوه صحیح مدیریت مصرف مایعات برای بیماران کلیوی در فصل گرما، به دو گروه عمده بیماران دیالیزی و بیماران با عملکرد باقی مانده کلیه اشاره نمود و اضافه کرد: برای بیماران نیازمند دیالیز، میزان مصرف مایعات باید به دقت و بر مبنای دستور پزشک معالج تنظیم شود؛ اغلب این میزان بر مبنای میزان تقریبی ۵۰۰ میلی لیتر بعلاوه حجم ادرار ۲۴ ساعته تعیین می شود.
وی سفارش کرد: ضروری است این بیماران از نوشیدنی های خنک و بدون نمک نظیر آب خالص و دمنوش های رقیق استفاده نمایند که دیگر راهکارحفظ سلامت این بیماران است.
او با بیان نحوه صحیح مدیریت مصرف مایعات برای بیماران کلیوی اضافه کرد: این بیماران می توانند میزان مصرف مایعات خویش را با درنظر گرفتن حجم ادرار ۲۴ ساعته و افزودن ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی لیتر به آن تنظیم کنند؛ همینطور در صورت افزایش تعریق، افزایش اندک مایعات مجاز است.
دکتر حسینی آگاهی از علائم بروز کم آبی نظیر خشکی دهان، سرگیجه، افت فشار خون، کاهش ادرار و علایم اضافه بار مایعات، همچون تورم اندام ها، تنگی نفس، افزایش ناگهانی وزن است را برای این بیماران ضروری برشمرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همینطور توجه به رنگ ادرار راشاخص مناسبی عنوان نمود و اظهار داشت: در زمینه آگاهی از وضعیت سلامت در فصل گرما، حفظ رنگ معمول ادرار و پیشگیری از غلیظ شدن آن اهمیت دارد.
تغییرات ضروری در رژیم غذایی فصل گرما
دکتر حسینی در ادامه به تغییرات لازم در رژیم غذایی بیماران کلیوی در فصل تابستان پرداخت و اضافه کرد: کاهش مصرف نمک در این فصل برای بیماران کلیوی ضروریست، مصرف مواد غذایی شور، ترشی ها، فست فودها و کنسروها باید به پایین ترین میزان ممکن برسد تا از ایجاد تشنگی و احتباس مایعات در بدن جلوگیری شود؛ با این وجود، در صورت تعریق شدید امکان دارد تحت نظر پزشک، مصرف اندکی نمک بیشتر سفارش شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر کنترل مصرف پتاسیم بیماران کلیوی در فصل تابستان تصریح کرد و اضافه کرد: سفارش می شود مصرف میوه های حاوی پتاسیم بالا نظیر موز، پرتقال و طالبی، همینطور مصرف سبزی های با این خصوصیت مانند سیب زمینی و گوجه فرنگی محدود شده و در مقابل، مصرف میوه های کم پتاسیم مانند سیب، انگور و آناناس در اولویت قرار بگیرد.
دکتر حسینی همینطور به محدودیت مصرف پروتئین در بیماران کلیوی اشاره نمود و اظهار داشت: در حالیکه بیماران دیالیزی به پروتئین هم نیاز دارند، بیماران دچار CKD امکان دارد بر مبنای نظر پزشک معالج، احتیاج به محدودیت مصرف پروتئین داشته باشند.
به قول او بهتر است بیماران کلیوی در این فصل، مصرف نوشیدنی های مدر نظیر چای غلیظ، قهوه و یا نوشیدنی های الکلی را محدود کنند.
راهکارهای جلوگیری از کم آبی و تنظیم سبک زندگی
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در قسمت دیگری از سخنان خود بر اهمیت تدابیر پیشگیرانه در مقابل کم آبی و تنظیم سبک زندگی در فصل گرما تصریح کرد و اظهار داشت: بیماران کلیوی بهتر است از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید بخصوص حضور در فضاهای باز در ساعات اوج گرما (۱۰ بامداد تا ۱۶ بعدازظهر) اجتناب کنند.
دکتر حسینی پوشیدن لباس های نخی، گشاد و استفاده از کلاه در محیط های باز را نز ضروری دانست و اضافه کرد: خنک نگه داشتن محیط زندگی، استفاده از وسایل سرمایشی نظیر کولر یا پنکه سفارش می شود؛ همینطور مصرف مایعات باید به شکل جرعه های کوچک و در طول روز صورت گیرد و از مصرف یک باره حجم زیاد مایعات پرهیز شود.
وی همینطور به کنترل روزانه وزن این بیماران در این فصل تصریح کرد و اضافه کرد: افزایش ناگهانی وزن می تواند نشانه ای از احتباس مایعات باشد و باید مورد توجه قرار گیرد؛ انجام ورزش و فعالیتهای بدنی در ساعات خنک روز (صبح زود یا عصر) و با شدت کم (مانند پیاده روی آرام و یوگا) و پرهیز از ورزش در محیط های گرم و باز هم از دیگر راهکار ها است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه در صورت تعریق زیاد، جبران الکترولیت های از دست رفته باید با مشورت پزشک صورت گیرد، اظهار نمود: همینطور افزودن اندکی نمک به غذا می تواند در این شرایط کمک کننده باشد، اما مصرف محلول های ORS برای بیماران دیالیزی اغلب سفارش نمی شود.
تاکید بر مشورت با متخصص
برپایه گزارش وبدا، دکتر حسینی ضمن تأکید بر اهمیت رعایت دقیق سفارش های پزشکی برای کنترل میزان مایعات بدن بیماران کلیوی در تابستان، خاطرنشان کرد: بیماران کلیوی در فصل تابستان نیازمند توجه ویژه به تنظیم مصرف مایعات، نمک، پتاسیم و فعالیت بدنی هستند؛ پایش منظم وضعیت جسمانی و مشورت با پزشک معالج یا متخصص تغذیه کلیه برای تنظیم دقیق برنامه غذایی و میزان مصرف مایعات، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.




منبع:

1404/03/10
08:15:14
5.0 / 5
33
تگهای خبر: بیماران , پزشك , تخصص , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم کامنت دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سرشیر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سر شیر
سرشیر