گزارش مهر به بهانه روز جهانی غذا؛

خسارت غذای آلوده بر اقتصاد دنیا

خسارت غذای آلوده بر اقتصاد دنیا

به گزارش سرشیر، ایمنی و امنیت، دو مقوله لازم و ملزوم یکدیگر در حوزه غذا هستند و اگر قرار باشد به مشکلات و چالش های غذا بپردازیم؛ باید هر دو مقوله را مورد ارزیابی قرار داد.


به گزارش سرشیر به نقل از مهر، ۲۴ مهر برابر با ۱۶ اکتبر توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد بعنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است. در سراسر دنیا و به منظور جلب توجه تمامی ذی نفعان و نقش آفرینان در مقوله امنیت غذا، این روز را گرامی می دارند. دستیابی به امنیت غذایی در گرو برخورداری از یک سیستم پایدار غذایی است و لازمه آن توجه به مدیریت هوشمند و آگاهانه در حوزه کشاورزی است. بنا به تعریف سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، روش خوب کشاورزی؛ عبارت است از مجموعه ای از اصول برای اعمال فرایندهای تولید در مزرعه و بعد از تولید است که منجر به مواد غذایی ایمن و سالم و محصولات غیر غذایی کشاورزی می شود. برابر گزارش های جهانی موجود، تخمین زده می شود حدود ۶۹۰ تا ۷۸۰ میلیون نفر در جهان در سال ۲۰۲۲ با گرسنگی مواجه بودند و حدود ۳.۱ میلیارد نفر به درجاتی از سوء تغذیه مبتلا هستند. حجم هدررفت مواد غذایی در جهان حجم جهانی هدر رفت مواد غذایی ۱.۶ میلیارد تن تخمین زده می شود که از این میزان ۱.۳ میلیارد تن بخش قابل خوراکی آن است. بخش مهمی از این مواد غذایی به صورت زباله دفن و یکی از بزرگ ترین منابع انتشار گازهای گلخانه ای است. نتایج اقتصادی مستقیم هدر رفت مواد غذایی (به استثنای ماهی و غذاهای دریایی) سالانه بالغ بر ۷۵۰ میلیارد دلار است. برآورد می شود حدود ۱۳ درصد مواد غذایی پیش از عرضه به بازار از بین می رود و حدود ۱۷ درصد هم در سطح عرضه و مصرف هدر می رود. کشاورزی و تغذیه یک نقطه مشترک دارند و آن هم غذا است. غذا یک نتیجه کلیدی از فعالیتهای کشاورزی است و به نوبه خود یک ورودی کلیدی برای تغذیه خوب است. اما دسترسی به غذا متضمن تغذیه خوب نیست. هدف اصلی توسعه کشاورزی را باید بهبود سلامت انسان و فراتر از تأمین کالری کافی دانست. سوءتغذیه و ناایمنی غذا همچنان یک چالش جدی در سراسر دنیا است. ۶۰۰ میلیون نفر با خوردن غذای آلوده بیمار شده اند بیماری ۶۰۰ میلیون نفر بعد از خوردن غذای آلوده و ۴۲۰۰۰۰ نفر مرگ و میر که منجر به از دست دادن ۳۳ میلیون سال زندگی سالم می شود، نتیجه ناایمنی غذا است. کودکان زیر ۵ سال ۴۰ درصد از بار بیماری های ناشی از غذا را به دوش می کشند و سالانه ۱۲۵ هزار مرگ و میر را برای آنان به همراه دارد. تاثیر این همه بر اقتصاد قابل توجه است. کاهش بهره وری در رابطه با بیماری های ناشی از غذا در کشورهای با درآمد کم و متوسط ۹۵ میلیارد دلار برآورد می شود. هزینه سالانه درمان بیماری های ناشی از غذا ۱۵ میلیارد دلار برآورد می شود. برنامه های سازمان غذا و دارو محمود آل بویه مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، با عنوان این مطلب که بیشتر از ۱۷ هزار نمونه پایش شده سموم کشاورزی داشتیم، اظهار داشت: بیشتر از ۴۴ هزار نمونه پایش شده در سطح عرضه را داشتیم و بیشتر از ۲۲۰۰ نمونه پایش افزودنی های خوراکی انجام شده و بیشتر از ۲۷۰۰ مورد پایش شده برای برچسب تراریختگی انجام شده است و در این خصوص ۲۹ هزار نمونه از نظر فلزات سنگین و نیتریت پایش شده است. وی در رابطه با نظارت بر سلامت آرد و نان، اضافه کرد: گندم سالم و آرد سالم در نهایت سبب تولید نان مناسب می شود که موضوعی چند بخشی است. در این راستا غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک صورت می گیرد و حتی غنی سازی آرد با روی یا سلنیوم هم مطرح است که هم اکنون حدود ۳۶۰ پروانه ساخت برای آرد کامل صادر شده و همینطور بیشتر از ۱۰۰ پروانه ساخت برای محصولات با آرد کامل صادر گردیده است که ماحصل اینها می تواند در ماکارانی، بیسکوئیت و پودر کیک هم دیده شود. آل بویه به مقوله تقلب در محصولات غذایی اشاره نمود و اظهار داشت: تقلب در هر محصول و کالایی رخ می دهد اما طبیعتاً اثرات تقلب در حوزه غذا بیشتر است؛ چون بر سلامت افراد اثرگذار می باشد. اگر کشف نماییم افراد یا شرکتی غذای تقلبی تولید و عرضه نموده است با آنها برخورد خواهد شد. یکی از اقدامات روزانه ما بررسی بازار است که تحت عنوان PMS از آن یاد می نماییم و نمونه ها را از سطح عرضه برمی داریم و با برگه آنالیز اصلی آنها مقایسه می نماییم. سال قبل بیشتر از ۴۴ هزار و ۹۰۰ مورد نمونه از سطح عرضه برداشته و پایش شد. وی ادامه داد: تولید کارگاهی برخی مواد غذایی روش شایع است که به کارگاه هایی که اصول اولیه را رعایت نمایند مجوز می دهیم اما کارگاهی که از ما مجوز گرفته باشد روی محصولی که به بازار عرضه می کند شماره و لوگو می زند ولی اگر محصولی خلاف این ارائه شود باید جمع آوری شود. تدوین دو سند غذایی اهمیت و جایگاه غذا در تحقق امنیت غذایی و سلامت جامعه منتج به آن گردید تا در سال ۱۴۰۲ دو سند مهم شامل سند دانش بنیان امنیت غذایی و سند ملی امنیت غذا و تغذیه به ترتیب در شورایعالی انقلاب فرهنگی و شورایعالی سلامت و امنیت غذایی کشور به تصویب برسد. این دو سند لازم و ملزوم یکدیگر بوده و میتوان گفت از جامعیت لازم و کافی برخوردار می باشد. محتویات بسته امنیت غذایی وزارت بهداشت احمد اسمعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه تمام برنامه های وزارت بهداشت در حوزه تغذیه با اولویت ۸ استان صورت می گیرد که ناامنی غذایی آنها کمتر شود، به بسته امنیت غذایی (باغ) اشاره نمود و اظهار داشت: این برنامه سال ها قبل در دفتر بهبود تغذیه تدوین شد و در شورایعالی سلامت و امنیت غذایی مصوبه اولیه را گرفته است اما برای اجرایی شدن برنامه «باغ»، وزارت بهداشت تنها یک قسمت از ماجرا بود؛ چونکه مقرر شده بود تا همکاری بین بخشی بخصوص در حوزه وزارت کشور، فرمانداری ها و شهرداری ها صورت گیرد که این بسته با اولویت استانهای کمتر برخوردار اجرایی شود، اما این اتفاق به درستی رقم نخورد. وی ادامه داد: این برنامه بعد از تدوین در دو استان به صورت پایلوت اجرایی شده و برای ما مشخص شد این برنامه مفید می باشد. اجزای اصلی که در برنامه «باغ» دیده شد این بود که مبادرت به توانمندسازی خانوارهای استانهای ناامن غذایی نماییم. در واقع علت اصلی ناامنی غذایی در تمام دنیا همچون کشور ما فقر، بیکاری و نداشتن درآمد است که این مورد معمولا در خانوارهای فقیر اتفاق می افتد و یکی از اهداف اصلی برنامه «باغ»، توانمندسازی خانوارها بخصوص خانوارهایی است که سرپرست آنها زنان هستند.


منبع:

1402/07/26
08:16:15
5.0 / 5
269
تگهای خبر: ارزیابی , بهبود , بهداشت , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر