توصیه های طب سنتی در ماه مبارك رمضان؛

هفت خوراك مقوی خانگی برای تقویت بدن در ایام پایانی ماه رمضان

هفت خوراك مقوی خانگی برای تقویت بدن در ایام پایانی ماه رمضان

سرشیر: یك متخصص طب سنتی به روزه دارانی كه گرفتار ضعف در ایام پایانی ماه مبارك شده اند هفت غذای مقوی را كه بسادگی می توان در خانه آماده كرد معرفی و سفارش كرد.



رضا منتظر، متخصص طب سنتی، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اینكه در ایام پایانی ماه مبارك رمضان چگونه می توان ضعف روزهای گذشته را جبران كرد و توانایی بدن را برای حفظ روزه تا اختتام ماه مبارك افزایش داد اظهار داشت: احساس ضعف نسبی با عنایت به طولانی بودن ساعات روزه داری طبیعی است و با استراحت رفع می شود. اگر احساس ضعف خیلی شدید باشد امكان دارد علت آن كمخونی باشد كه باید آزمایشات تشخیصی انجام و درمان لازم صورت گیرد.
منتظر اضافه كرد: بعضی افراد گرفتار دردهای عضلانی خصوصاً در ساق پاها می شوند كه با روغن مالی و بادكش انداختن در ناحیه ساق و ران برطرف می شود.
وی افزود: برخی اغذیه مقوی كه هركس به فراخور می تواند آنها را تهیه و مصرف كند به شرح زیر است:
شربت عسل
عسل را با غلظت دلخواه (یك تا یك و نیم قاشق غذاخوری به ازای هر لیوان) در آب حل كرده كمی آب لیموترش تازه (یا آب لیموی خانگی) به آن اضافه كرده بعد از خنك شدن به صورت جرعه جرعه میل كنید. مصرف دو لیوان از این تركیب كمك زیادی به قوّت بدنی شما می كند. می توانید اندكی تخم شربتی یا تخم ریحان و چند قاشق گلاب و عرق بیدمشك هم به این تركیب اضافه كنید.
شیر بادام
شیربادام، مقوّی عمومی، مقوّی استخوان ها و آرام بخش است. پنجاه گرم بادام درختی خام پوست گرفته، دو لیوان آب سرد و دو قاشق غذاخوری عسل را خوب میكس كنید و جرعه جرعه میل كنید.
فالوده سیب
فالوده سیب، مقوّی عمومی بدن، مقوّی قلب و مغز و معده، خونساز و نشاط آور است.
یك عدد سیب سرخ متوسّط یا دو سه عدد سیب گلاب را پس از جدا كردن پوست و هسته رنده كرده، با دو قاشق عرق بید مشك، دو قاشق گلاب، یك قاشق تخم ریحان (یا تخم شربتی یا تخم بالنگ) و یك قاشق عسل مخلوط و پس از خنك شدن در یخچال میل كنید.
نخودآب
نخودآب یك غذای بسیار سالم و مقوّی است كه مداومت بر مصرف آن بسیار مفید می باشد. پیشنهاد این است كه افراد ضعیف در ادامه ماه رمضان، سحر یا افطار قدری نخودآب بخورند.
برای تهیه نخودآب، یك لیوان نخود را با ‏۵۰ گرم گوشت گوسفند (ترجیحاً بره)، یك قاشق غذاخوری سرخالی برنج ایرانی و‏ ‏مقداری آب با حرارت ملایم پخته تا كاملاً نرم شود (حدود ۴ تا ۵ ساعت). سپس یك قاشق غذاخوری روغن بادام شیرین و یا روغن زیتون، كمی نمك، یك عدد پیاز متوسط خردشده، ۵ گرم چوب دارچین و كمی زعفران سائیده اضافه كرده می گذاریم یك ساعت دیگر بجوشد تا كاملاً جا بیفتد. این غذا در اختتام باید كمی آب داشته باشد (مانندخورش) ‏. این مقدار غذا برای یك نفر در یك وعده كافی است.
در مورد نخودآب این نكته های مهم را در نظر داشته باشید:
- بعد از خوردن غذاهای حاوی نخود، حداقل تا یك ساعت آب نخورید.
- اضافه كردن كمی آب لیموترش برای طعم دهی به این غذا بلامانع است.
- افراد گرم مزاج می توانند این غذا را بدون ادویه یا با لیموعمانی طبخ یا همراه كمی سركه میل كنند. افراد سردمزاج، می توانند علاوه بر دارچین و زعفران از زیره نیز استفاده كنند.
- افزودن برنج به نخودآب، علاوه بر لعاب دادن و خوش طعم كردن غذا، نفخ حاصل از مصرف نخود را هم كم می كند.
- در صورتیكه باوجود افزودن ادویه، باز هم با خوردن نخودآب نفخ می كنید؛ می توانید نخود را از ۲۴ ساعت پیش از طبخ، خیسانده و چند بار آب آنرا عوض و پوست نخودها را جدا كنید.
- این غذا بدون گوشت هم قابل تهیه و مصرف است. استفاده از گوشت پرندگان هم بلامانع است.
- در طبخ این غذا از اضافه كردن گوجه فرنگی، ربّ گوجه، سیب زمینی و … خودداری كنید.
حریره نیروزا
حریره نیروزا تركیبی است برای تقویت قوای عمومی ورزشكاران، افراد مسن، در دوره نقاهت بیماری های مزمن و مبتلایان به كم خونی.
۲۰ عدد مغز بادام پوست كنده، ۴ عدد مغز گردوی سفید، ۱۵ عدد مغز پسته خام، ۵ عدد مغز بادام هندی، ۷ عدد خرمای رطب بدون هسته، یك عدد موز متوسط، یك قاشق غذاخوری كنجد خام پوست كنده، ۳ قاشق غذاخوری عسل طبیعی، یك قاشق غذاخوری پودر نارگیل، كمی پودر زعفران و ۵ لیوان آب سرد را در دستگاه مخلوط كن ریخته و به آرامی مخلوط كرده تا كاملاَ یكنواخت و یكدست شود. معجون نیروزا را دریخچال نگهداری كنید و هر شب سه قاشق مربّاخوری مصرف كنید.
تذكّر: مصرف این معجون در مبتلایان به دیابت، چربی خون، افراد چاق و گرم مزاجان و افراد گرفتار مشكلات گوارشی باید با احتیاط باشد.
شربت انجیر
شربت انجیر از تركیبات دارویی است كه تقویت قوای عمومی بدن خصوصاً در افراد ضعیف و مسن، ایجاد لینت طبع و كمك به درمان یبوست، افزایش رطوبت بدن های خشك و … بعضی از خواصّ آن است.
نیم كیلو انجیرخشك را شب تا بامداد در ۸ لیوان آب خیسانده، سپس با حرارت ملایم كاملاً بپزید. سپس عصاره آنرا گرفته با صد گرم شكر سرخ، روی حرارت كم بجوشانید تا قوام بیاید. شربت انجیر به دست آمده را در یخچال نگهداری و هر شب نصف فنجان از آن میل كنید.
عصاره دنده
این تركیب در تقویت استخوان ها و عضلات اثر فوق العاده ای دارد.
یك كیلو دنده گوسفند كه به اندازه ۳-۲ سانتی متری خرد شده است را با یك قابلمه آب روی حرارت قرار دهید. نصف استكان آب لیموترش تازه به آن افزوده، اجازه دهید ۲۴ ساعت به آرامی بجوشد. سپس با صافی خیلی خیلی ریز صاف كرده پس از كمی سرد شدن داخل قالب یخ ریخته در فریزر نگهداری كنید. در زمان پخت غذا یك قالب جدا كرده به غذا افزوده شود.
برای افرادی كه ضعف زیادی دارند استفاده از معجون ژل رویال یك پیشنهاد فوق العاده است هرچند قیمت آن بالاست. انواع مولتی ویتامین ها و مكمّل های خوراكی یا تزریقی موجود در بازار دارویی رسمی كشور هم با مشورت پزشك می توانند مورد استفاده قرار گیرند.


منبع:

1398/03/12
15:53:34
5.0 / 5
4259
تگهای خبر: پزشك , تخصص , خوراكی , دارو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
سرشیر
سر شیر
سرشیر