رییس انجمن علمی غذا و تغذیه :

فریب تبلیغات سودجویانه مصرف نمك دریایی برای كنترل تیروئید را نخورید

فریب تبلیغات سودجویانه مصرف نمك دریایی برای كنترل تیروئید را نخورید

به گزارش سرشیر رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران با تاکید براینکه امکان استخراج نمک دریایی سالم از اعماق دریا در کشورمان خیلی کم است، تصریح کرد: مردم فریب تبلیغات سودجویانه برای خرید نمک های دریایی یددار بخصوص برای کنترل بیماری تیروئید را نخورند.


نمک دریایی از تبخیر آب دریا به دست می آید و مانند نمک تصفیه شده بخش بیشتر ترکیب آن کلرید سدیم است. اما با عنایت به مکانی که از آن نمک به دست می آید و کیفیت تصفیه، معمولا مواد معدنی دیگری مانند پتاسیم، آهن و روی هم دارد.
فدراسیون جهانی تیروئید با هدف ارتقای سطح آگاهی مردم درمورد بیماری های تیروئید، عوارض و راه های پیشگیری و درمان آن ۲۵ ماه می را بعنوان روز جهانی تیروئید و ۳۱-۲۵ ماه می مصادف با ۱۰-۴ خردادماه را بعنوان هفته اطلاع رسانی تیروئید نامگذاری کرده است.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران روز سه شنبه به همین مناسبت در گفت و گو با ایرنا عنوان کرد: به تازگی عده ای مصرف نمک دریایی را ترجیح می دهند، متاسفانه عده ای سودجو از دریاهای اطراف کشورمان محصولی با تمام آلودگی های موجود استخراج و به مردم عرضه می کنند درحالی که امکان استخراج نمک از اعماق دریاهای اطراف ایران با وجود آلودگی ها بسیار کم است.
دکتر ربابه شیخ الاسلام اضافه کرد: چندین بار نمک های دریاچه ارومیه را برای تست به آزمایشگاه ها فرستادیم متوجه شدیم که این نمک ها یددار نیست، یا این که ید در این نمک ها درحد بسیار کمی است و ارزش غذایی ید را نداشته است.


این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه ضمن اشاره به نوع نمک های دریایی سالم تهیه شده در اکثر کشورهای جهان اضافه کرد: نمک های دریا که در تمام کشورهای جهان از آن استفاده می شود روی ببسته بندی آن نوشته شده است که این نمک از عمق مثلا ۴هزار متری اعماق فلان دریا استخراج شده است.
شیخ الاسلام افزود: در خیلی از کشورها نمک دریایی را تبخیر می کنند و محصول را تصفیه و بعد ید دار و در ادامه برای مصرف به مردم عرضه می کنند.
وی در ادامه ضمن اشاره به فرارسیدن روز جهانی تیروئید با بیان اینکه، کاش به جای روز جهانی تیروئید روز جهانی گواتر یا کمبود ید داشتیم اضافه کرد: چونکه تیروئید یک بیماری است اما گواتر یک سلسله عوارض زیادی برای بدن بوجود می آورد که بیماری تیروئید یکی از آنهاست.
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه اظهار نمود: البته گواتر چند نوع داریم که یکی از بیماری های تیروئید است که شیوع آن درجهان بسیار بالاست.
وی اظهار نمود: گواتر در طیف بزرگی از مردم به علت کمبود ید بروز می کند و به صورت معمول در مناطق کوهستانی که شیب زمین تند است و بارندگی ها ید خاک را که رودخانه ها و دریاها می ریزد پایین می آورد و این بیماری بیشتر دیده می شود.
این عضو گروه بهداشت و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی افزود: اما با وجود سیلاب هایی که در سطح کره زمین شاهد می باشیم کمبود ید بیشتر می شود و دیگر تنها مناطق کوهسانی مبتلا به کمبود ید نمی شوند.


وی یکی از مهم ترین عوارض کمیود ید را در دوران جنینی دانست و اضافه کرد: در این شکل مادر ید کافی ندارد و امکان دارد عوارضی که بوجود می آید دیگر پس از تولد قابل اصلاح نباشد.
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه اضافه کرد: بعنوان مثال نخستین عوارض سقط جنین و بعد مسائلی دیگر همچون کرولالی، لوچی چشم و عقب ماندگی ذهنی است که می تواند خیلی شدید باشد.
وی اظهار داشت: بهرحال کمبود ید روی آی کیو یا میزان هوش جمعیت اثرگذار می باشد و کمبود ید یک مساله است که در یک منطقه ای می تواند کم توانی ذهنی و ناتوانی ذهنی را زیاد کند به طوریکه بچه ها درس را نمی فهمند و کار را برای معلم سخت می کنند.
مصرف نمک راهی برای مبارزه با گواتر
این متخصص سلامت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه در ادامه ضمن اشاره به نخستین تلاشهای خود در کشور برای مبارزه با بیماری کمبود ید و کاهش میزان تیروئید در کشور تصریح کرد: در اواخر دهه ۶۰ در بعضی از مناطق تا ۶۸ درصد کودکان شش تا ۱۸ سال ما گواتر داشتند و این تنها یک بخش قابل دیدن کوه یخ کمبود ید است اما عمق مساله که مرگ و میر ناشی از سقط جنین، مرگ و میر کوردکان، لوچی چشم و عقب ماندگی ذهنی و کرولالی است مخفی شده و ما نمی توانستیم متوجه آن شویم.
دکتر شیخ الاسلام تصریح کرد: اهمیت افزودن ید به یک ماده غذایی که معمولا در جهان نمک را برگزیده اند یکی از طریق های مبارزه با گواتر و اپیدمی کمبود ید است.
وی اضافه کرد: یکی از مشکلاتی که کشورها برای یددار کردن نمک دارند این است که بیشتر نمک هایی که در کشورهای فقیر مصرف می شود از آب دریاچه یا از چشمه های نمک و معادن نمک استخراج می شود که اینها نسبت به محلی که ما آنها را استخراج می نماییم آلودگی های زیادی دارند واین آلودگی ها یا فلزات سنگین باید از نمک جدا شود.
انجام سالانه آزمایش کمبود ید از دانش آموزان استان ها
شیخ الاسلام همینطور ضمن اشاره به اینکه، تحقیقات آزمایشگاهی در تمام کشورها نشان داده است که وقتی گواتر در یک منطقه زیاد است باید ید رسانی صورت گیرد.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران اظهار داشت: علاوه بر آزمایش میزان ید در نمک ما یک آزمایش دیگری را هرساله در کشور انجام می دهیم که شامل آزمایش ید در ادرار است، بطوریکه از هر استان از ۲۶۰ دانش آموزان نمونه ادرار گرفته می شود و زیر نظر موسسه تحقیقات غدد آزمایش می شود اگر ید در ادرار کم باشد نشانگر کاهش مصرف ید از جانب اهالی آن منطقه است.
این متخصص تغذیه در ادامه ضمن اشاره به اینکه، درکل بدن ما ۱۵۰ میکروگرم ید در روز نیاز دارد اضافه کرد: ازاین رو اگر نمک بسیار کمی هم در طول روز مصرف نماییم ید به بدن ما می رسد و البته اضافه ید ناشی از افزایش مصرف نمک هم از راه ادرار دفع خواهد شد.
شیخ الاسلام با ذکر مثالی افزود: در بعضی کشورها همچون ژاپن به علت این که مصرف ماهی و جلبک های دریایی که حاوی ید فراوان است زیاد است، امکان دارد روزانه ۳ هزار میکروگرم ید هم در رژیم غذایی آنها باشد اما هیچ عارضه ای از زیادی مصرف ید گزارش نشده است.
رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران تصریح کرد: باید این مساله را درنظر بگیریم که مردم ما دراین بخش نیازمند آموزش های لازم برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری تیروئید هستند و در این بین نقش و وظیفه رسانه ها بسیار مهم و اساسی است.



منبع:

1400/03/05
11:22:53
5.0 / 5
889
تگهای خبر: آلودگی , آموزش , بهداشت , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
سرشیر
سر شیر
سرشیر