انتشار جدیدترین دستاورد محققان در مجله نانوفناوری پس از ۶ سال؛

استفاده از نانوذرات و سلول های بنیادی برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی

استفاده از نانوذرات و سلول های بنیادی برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی

سرشیر: نتایج مقاله مروری تعدادی از پژوهشگران كشور با همكاری پژوهشگرانی از دانشگاه های دنیا نشان میدهد كه استفاده از نانوذرات به همراه سلول های بنیادی روش بی نظیری برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی محسوب می شود.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، بتازگی تعدادی از محققان ایرانی روش های نوین مبتنی بر علم نانوپزشكی برای تشخیص و درمان بیماری های قلبی خصوصاً "ایسكمی قلبی" (از كار افتادگی بعضی از سلول های قلبی به سبب انسداد عروق و كاهش خون رسانی) را در چارچوب یك مقاله علمی بسیار باارزش عرضه كرده اند.
این مقاله علمی توسط دكتر محمدجواد حاجی پور و همكاران و تحت نظر دكتر مرتضی محمودی (نویسنده مسؤول) در ژورنال CHEMICAL REVIEWS كه دارای Impact Factor (ضریب تاثیر) ۵۴.۳ است، چاپ شده است.


دكتر حاجی پور در گفت و گو با ایسنا، ژورنال CHEMICAL REVIEWS را یكی از بهترین ژورنال های علمی دنیا در حوزه نانوتكنولوژی توصیف كرد و اظهار داشت: تنها كسانی موفق به چاپ مقاله علمی در این ژورنال می شوند كه در حوزه تخصصی خود صاحب نظر باشند و یا راهكار جدیدی برای حل برخی بن بست های علمی ارائه نمایند.
بگفته وی، آخرین بار در سال ۲۰۱۳ میلادی بود كه دانشمندان ایرانی مقیم كشور موفق به چاپ مقاله علمی در این ژورنال شدند و بعد از ۶ سال وقفه باردیگر نام محققان ایرانی در این ژورنال به چشم می خورد.
این محقق با اشاره به اینكه در این مطالعه علمی پژوهشگران مطرح بین المللی از دانشگاه های "میشیگان"، "استنفورد"، "هاروارد"، "كمبریج"، "جورجیا" تك و بعضی از دانشگاه های مطرح آلمان، ایتالیا و آمریكا همكاری داشتند، اشاره كرد: بیماری های قلبی و عروقی همواره بعنوان مهمترین عامل مرگ و میر در دنیا شناخته می شوند و تابحال داروی موثری برای درمان این بیماری قلبی (ایسكمی قلبی) وارد بازار نشده است.
وی افزود: روش های موجود در زمینه تشخیص زودهنگام و درمان ایسكمی قلبی با چالش های جدی روبرو است و علم نانوتكنولوژی پتاسیل بالایی برای رفع این چالش ها دارد. بعنوان مثال روش های جدید سلول درمانی دارای مشكلات اساسی شامل "عدم ماندگاری سلول در محل لطمه و پراكندگی ناخواسته آنها در بدن"، "عدم مونیتورینگ سلول های درمانگر"، "تشكیل تراتوما" و "آریتمیا" است.
این محقق تصریح كرد: ساخت داربست های مختلف با قابلیت حمل و نگهداری سلول و یا ورود نانوذرات "اكسید آهن" در سلول های درمانگر فرصت بی نظیری برای افزایش كارایی درمانی و مونیتورینگ سلول های درمانگر را فراهم نموده است.


وی یكی از مهمترین كاربردهای علم نانوتكنولوژی را ساخت نانوسنسور جهت تشخیص بیوماركرهای اختصاصی بیماری ها دانست و اظهار نمود: نانوسنسورها همین طور می توانند برای تشخیص انواع سلول های مختلف طراحی و ساخته شوند. ساخت نانوسنسورهایی كه می توانند سلول های بنیادی تمایز نیافته را در تجمعات سلول های درمانگر تشخیص دهند، موثرترین روش برای ممانعت از تشكیل تراتوما شمرده می شود.
حاجی پور اضافه كرد: نانوذرات همین طور می توانند كارایی پیوند عضو، خصوصاً پیوند قلب را بالا برند. معمولا داروهای مهاركننده سیستم ایمنی كه پس از پیوند قلب به بیمار خورانده می شود، لنفوسیت های "تی" (T) را نیز غیرفعال كرده كه این عمل موجب ایجاد عفونت، سرطان و یا بروز بیماری های دیگر می شود.


بگفته محقق این مطالعات، امروزه برخی نانوذرات بطور اختصاصی سلول های "میلوئید" را غیرفعال می كنند، بدون آنكه تاثیری بر لنفوسیت های T داشته باشند. نانوذرات همین طور می توانند بطور اختصاصی "منوسیت" و "ماكروفاژ"های اطراف ناحیه پیوند را هدف قرار داده و مانع از تحریك سیستم ایمنی و التهاب در ناحیه پیوند شوند.


وی با اشاره به اینكه برخی نانوذرات خواص آنتی اكسیدان قوی دارند و گاهی از آنها جهت رساندن آنتی اكسیدان ها به محل لطمه قلبی استفاده می شود، افزود: نانوذرات به سبب دارا بودن اندازه كوچك و توانایی عبور از سدهای بیولوژیكی بدن، ابزار مناسبی جهت رساندن هدفمند داروها و نشانگرهای تشخیصی به محل لطمه در قلب محسوب می شوند.
حاجی پور افزود: علاوه بر آن علم نانوتكنولوژی فرصت مناسبی برای افزایش كیفیت درمان بیماری های قلبی به روش ایمونوتراپی فراهم نموده است. امروزه نانوذراتی ساخته شده اند كه بطور اختصاصی می توانند پلاریزاسیون ماكروفاژهای اطراف محل لطمه دیدگی قلبی را از M۱ به M۲ تغییر دهند و از این طریق واكنش التهابی را كاهش داده و موجب ترمیم ناحیه لطمه دیده شوند.
وی اظهار نمود: در این مقاله اثرات تخریبی و یا مضر احتمالی نانوذرات بر قلب نیز بطور دقیق مورد بررسی قرار گرفت و نشان داده شد كه چگونه نانوذراتی كه جهت اهداف درمانی استفاده می شوند، ممكنست اثرات زیان باری نیز بر قلب اعمال كنند.




منبع:

1398/08/10
14:15:24
5.0 / 5
4535
تگهای خبر: پزشك , تخصص , تكنولوژی , دارو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
سرشیر
سر شیر
سرشیر