محبوب ترین دانه برای خنک کردن بدن در گرما

محبوب ترین دانه برای خنک کردن بدن در گرما

به گزارش سرشیر، تخم شربتی تنها یک افزودنی ساده در نوشیدنی های فصول گرما نیست، این دانه ریز سرشار از فیبر، امگا و مواد معدنی است و می تواند به سلامت بدن کمک نماید.


به گزارش سرشیر به نقل از مهر، تخم شربتی که تحت عنوان ریحان شیرین هم شناخته می شود، یک گیاه از خانواده نعنائیان است. این گیاه در مناطق استوایی رشد می کند و ۴ تا ۵ هزار سال است که در پاکستان، ایران، هند و کشورهای جنوب شرقی آسیا به مدت کشت می شود؛ تخم شربتی بیضی شکل، کوچک و متخلخل است و اندازه آن با عنایت به منطقه و کشور محل کشت آنها متغیر است. طبع تخم شربتی گرم و تر است و مصرف آن برای اشخاصی که مزاج سرد و خشک (سوداوی) دارند مفید می باشد. مصرف تخم شربتی برای کسانیکه طبع گرم و تر (دموی) دارند مضر است چونکه طبع تخم شربتی هم به خودی خود گرم و تر است. دانه های کوچک و سیاه رنگ بذر ریحان سرشار از مواد مغذی هستند و همین دلیل در طب ایرانی برای چندین قرن از این دانه استفاده شده است. تخم شربتی در حالت خشک بافت سختی دارد، ولی زمانیکه در آب خیسانده شود، آب را به خود جذب کرده، درشت می شود و یک لعاب با بافت نرم و ترد بوجود می آورد. تخم های شربتی می توانند آب را تا ۱۰ برابر وزن خود جذب کنند که همین مساله سبب محبوبیت بالای آنها در ترکیب انواع نوشیدنی ها و اسموتی ها شده است.

تخم شربتی غنی از مواد مغذی ضروری بدن

دانه های ریحان سرشار از مواد مغذی ضروری هستند که به سلامت و تندرستی بدن کمک می کنند. این دانه های ریز منبع خوبی از فیبر رژیمی هستند که هم فیبر محلول و هم فیبر نامحلول دارند. مصرف فیبر کافی به بهبود هضم، پیشگیری از یبوست و حفظ سطح قند خون سالم کمک می نماید. علاوه بر این، دانه های ریحان حاوی مواد معدنی حیاتی مانند منیزیم، کلسیم، آهن و فسفر هستند؛ این مواد معدنی نقشی اساسی در عملکردهای مختلف بدن همچون سلامت استخوان، انقباض عضلات، عملکرد اعصاب و تولید انرژی دارند.

اسیدهای چرب امگا ۳

اسیدهای چرب امگا ۳ برای سلامت قلب اهمیت ویژه ای دارند. این اسیدها در دانه های ریحان هم وجود دارند. اسیدهای چرب ضروری به کاهش التهاب، بهبود سلامت مغز، ارتقاء سلامت قلب و عروق و بهبود عملکرد کلی بدن کمک می کنند. گنجاندن دانه های ریحان در رژیم غذایی (به خصوص برای کسانیکه ماهی یا سایر غذاهای دریایی را به صورت منظم مصرف نمی کنند) می تواند راهی مناسب برای افزایش دریافت امگا ۳ باشد.

تخم شربتی سرشار از آنتی اکسیدان

تخم شربتی سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند. آنتی اکسیدان ها نقشی اساسی در خنثی کردن رادیکال های آزاد مضر و پیشگیری از استرس اکسیداتیو در بدن دارند. آنتی اکسیدان ها به حفاظت از بدن در مقابل بیماری های مزمن و تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند. محتوای آنتی اکسیدانی بالا در دانه های ریحان به آنها اجازه می دهد تا به ارتقاء سطح ایمنی و سلامت کلی بدن کمک کنند.

تخم شربتی مکمل در رژیم غذایی

این دانه ها حاوی سطوح قابل توجهی از اسیدهای آمینه مهم مانند اسید گلوتامیک، ترئونین و آرژنین است که آنرا به یک منبع پروتئین قابل اعتماد تبدیل میکند. با ترکیب پروتئین های دانه ریحان با پروتئین های غلات میتوان به تأمین اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز بدن کمک نمود.

تخم شربتی سرشار از مواد معدنی

مواد معدنی نظیر کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و فولیک اسید به وفور در تخم شربتی یافت می شوند. بنابراین تخم شربتی به سلامت دندان و استخوان ها کمک می نماید. همینطور استفاده از تخم شربتی سبب تقویت هورمون ها و آنزیم ها می شود و فعالیت مغز را بهبود می بخشد.

کاهش کلسترول به کمک تخم شربتی

یکی دیگر از فواید و خواص تخم ریحان، کاهش کلسترول خون است. تخم شربتی به پایین آوردن سطح کلسترول مضر کمک می نماید. سطوح پایین کلسترول سبب کاهش فشار وارد شده به قلب می شود که این امر ریسک حمله قلبی و سکته را می کاهد.

کنترل قند خون و فشار خون با تخم شربتی

یکی از خواص تخم ریحان، تاثیر آن در کنترل سطح قند خون است. فیبرهای رژیمی موجود در تخم شربتی به تنظیم سطح قند خون کمک می کنند. آنها برای دیابت نوع ۲ مفید هستند، چون سطح قند خون را تنظیم می کنند. این فیبرها متابولیسم بدن را کند می کنند، که این امر موجوب تنظیم سرعت تبدیل کربوهیدرات ها به گلوکز می شود. تخم شربتی حاوی پتاسیم است. پتاسیم با انبساط عروق خونی باعث کاهش فشار در رگ ها می شود. این امر باعث کاهش تنش وارد شده به سیستم قلبی عروقی می شود.

بهبود سلامت بینایی با تخم شربتی

از آنجاییکه تخم شربتی حاوی مقادیر زیادی از ویتامین A است، اشخاصی که بینایی ضعیفی دارند می توانند آنرا در رژیم غذایی خود قرار دهند. در شبکیه چشم، ویتامین A بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کند که می تواند از آب مروارید جلوگیری نماید.

کاهش دمای بدن

خنک کردن بدن یکی دیگر از فواید و خواص تخم شربتی است. تخم شربتی یکی از خنک کننده های مطلوب بدن است و نوشیدن آن حین گرمای شدید، می تواند بدن را خنک کند. این خصوصیت در میان ایرانیان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. امروزه تخم شربتی برای تولید انواع نوشیدنی ها همراه با آب، شکر، عسل و سایر مواد استفاده می شود. تخم شربتی شکم درد را تسکین می دهد و به خنک ماندن نوشیدنی کمک می نماید.

مزایای تخم شربتی برای پوست

تخم شربتی به علت داشتن آنتی اکسیدان ها و فلاونوییدها با ارتقاء رشد سلولی به بهبود سلامت پوست کمک می نماید. میتوان تخم شربتی را آسیاب کرد و با روغن نارگیل ترکیب کرد. این ترکیب برای درمان بیماری های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس مفید می باشد. تخم شربتی یک ماده ضد پیری است، چون تولید کلاژن را به شکل مداوم تحریک می کند. این امر سلول های صدمه دیده پوست را ترمیم کرده و به حفظ قابلیت ارتجاعی پوست کمک می نماید.

مزایای تخم شربتی برای مو

تخم شربتی سرشار از آهن و آنتی اکسیدان ها است، رشد مو را زیاد می کند و از ریزش مو جلوگیری می کند. تخم شربتی می تواند از تنش اکسایشی و التهاب جلوگیری نماید و مو را زیبا و سالم نگه دارد. تخم شربتی سرشار از پروتئین و ویتامین K است و برای سلامت مو مفید می باشد.

مزایای تخم شربتی برای زنان

تخم شربتی به علت کاهش سطح استروژن می تواند برای زنان مفید باشد. خانمهایی که استروژن بالایی در چرخه قاعدگی خود دارند با مصرف تخم شربتی می توانند خون ریزی خویش را کاهش دهند. با عنایت به آن که تخم شربتی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا ۳ است، در نتیجه می تواند اهمیت بالای ی در تنظیم چرخه های قاعدگی و هورمونی زنان داشته باشد.

طرز استفاده از تخم شربتی

یک یا دو قاشق غذاخوری از تخم شربتی را در یک لیوان آب گرم به مدت ۱۵ دقیقه بخیسانید. دانه های تخم شربتی بعد از مدتی باد می کنند و یک لایه خاکستری رنگ و نیمه شفاف حول آنها شکل می گیرد. شما می توانید این دانه ها را به انواع نوشیدنی ها مانند ماست، اسموتی، لیموناد، میلک شیک، آب نارگیل و سوپ اضافه کنید، علاوه بر آن می توانید تخم شربتی را به سالاد، ماکارونی و بستنی اضافه کنید تا مزه ی تردی پیدا کنند، همینطور می توانید یک یا دو قاشق غذاخوری تخم شربتی در روز مصرف نمائید.

اثرات جانبی و مضرات تخم شربتی

مصرف تخم شربتی مزایای زیادی برای سلامت بدن دارد. اما باید توجه داشت در بعضی شرایط مصرف تخم شربتی می تواند مضراتی هم داشته باشد. بعضی از اثرات جانبی مصرف تخم شربتی شامل موارد زیر می شود: تهوع، اسهال، نفخ، آکنه، رفلاکس اسید معده، سردرد، شکم درد و کاهش اشتها جز، علایم احتمالی مصرف بیش از اندازه تخم شربتی است، مصرف زیاد تخم شربتی امکان دارد قند خون را پایین بیاورد، مصرف بیش از اندازه تخم شربتی می تواند فشارخون را پایین تر از سطح سفارش شده آورده و سبب ایجاد چندین مشکل حاد شود، مصرف تخم شربتی توسط کودکان امکان دارد سبب چسبندگی در گلو شود و اگر اخیراً جراحی کرده اید یا آسیب دیده اید نباید تخم و روغن شربتی مصرف کنید. چون که مصرف تخم شربتی می تواند سبب پیشگیری از لخته شدن خون شود.


منبع:

1404/03/12
11:23:05
5.0 / 5
29
تگهای خبر: آنزیم , بهبود , تولید , جراحی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم کامنت دهید
= ۲ بعلاوه ۵
سرشیر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سر شیر
سرشیر