در گفت وگو با سرشیر تشریح شد

درمان مجانی و محرمانه HIV در کشور

درمان مجانی و محرمانه HIV در کشور

به گزارش سرشیر، معاون مرکز تحقیقات ایدز ایران ضمن اشاره به فعالیت مراکز مشاوره بیماری های رفتاری، بر اهمیت تشخیص زودرس HIV جهت درمان و جلوگیری از ورود به مرحله ایدز تصریح کرد و اظهار داشت: هم اکنون HIV در صورتیکه تحت درمان باشد یک بیماری مزمن است که هر چند بی درد و رنج نخواهد بود اما دیگر مثل گذشته ترس از مرگ نخواهد داشت؛ چون که میتوان با دارودرمانی بیماری را کنترل کرد.


دکتر سیداحمد سیدعلی نقی در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به شعار سال جاری روز جهانی ایدز در خصوص " گسترش انجام تست HIV به صورت خودآزمایی (Self Testing)"، اظهار داشت: انجام تست HIV باید به صورتی باشد که در اختیار همگان قرار گیرد که همه بتوانند خودشان آنرا انجام دهند.
وی ضمن اشاره به این که بین موارد تخمین بیماری با موارد شناسایی شده مبتلا به HIV فاصله وجود دارد، اظهار داشت: این فاصله لزوم انجام تست فردی را بیشتر نشان می دهد؛ ولی قبل از آغاز به این کار باید مقدماتی فراهم نموده و آموزش دهیم تا در مراکز مخلتف مردم بتوانند تست را تهیه کنند. البته مبحث مهم سفارش به انجام مشاوره با تست است؛ چون اگر فقط تست صورت گیرد و مشاوره ای در کار نباشد و جواب مثبت باشد شاید اثرخشی چندان بالا نباشد. به نظر می آید که اگر بخواهیم فاصله بین موارد ثبت شده و تخمین را کم نماییم، استفاده از تست خودآزمایی مهم باشد.
او در رابطه با روش انجام این تست خودآزمایی HIV، بیان نمود: این تست مشابه رپید تست ها است که یک قطره خون باید روی آن ریخته شود تا طی ۱۰ دقیقه خوانده شود ولی مهم اینست که باید با مشاوره باشد تا اگر فردی مثبت شناخته شد، بداند باید چه اقداماتی انجام دهد. این کار می تواند به شرط فراهم شدن پیش زمینه ها به تدریج اجرایی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، افزود: تخمین ما اینست که حالا حدود ۴۶ هزار نفر مبتلای زنده به HIV در کشور داشته باشیم و این درحالی است که موارد ثبت شده فعلی که زنده هستند حدودا ۲۴ هزار نفر هستند. ذکر این آمار نشان داده است که حدودا نیمی از مبتلایان به HIV در کشور شناخته نشده اند.
وی در مورد علت تفاوت ۵۰ درصدی میان موارد تخمینی مبتلا به HIV و موارد شناسایی و ثبت شده، توضیح داد: مبتلایان به HIV هم افرادی هستند که مانند هر فرد عادی دیگری در جامعه زندگی می کنند و شاید خودشان از بیماری بی اطلاع هستند و برای آزمایش هم رجوع نکردند و نمی دانند که به HIV مبتلا هستند.
سیدعلی نقی ضمن اشاره به این که در سالهای میانه دهه ۷۰ خورشیدی اعتیاد تزریقی پررنگ ترین عامل منتقل شدن ویروس HIV بود، خاطرنشان کرد: اما بعدا الگوی انتقال تغییر نمود و بیشتر به سمت روابط جنسی رفت و بنابراین و از آنجاییکه تزریق در خانم ها بسیار کمتر است؛ طبیعتا سهم خانم ها هم نسبت به گذشته در موارد مبتلا افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: در آمار تجمیعی موارد مبتلا به HIV سهم خانم ها حدود ۲۰ درصد و سهم آقایان حدود ۸۰ درصد است اما حالا در آمارهای تفکیکی هر سال می بینیم که سهم خانم ها درحال بیشتر شدن است.
معاون مرکز تحقیقات ایدز ایران تصریح کرد: البته در آمار تجمیعی هنوز اعتیاد تزریقی سهمی حدودا ۵۷ درصدی دارد اما در آمار سالیانه می بینیم که سهم انتقال جنسی به ۵۸ درصد رسیده است.
وی ضمن اشاره به این که تزریق با سرنگ مشترک بعنوان یک انگ شناخته می شود، خاطرنشان کرد: آخرین مطالعه وزارت بهداشت نشان داده است که شیوع HIV در معتادان تزریقی به ۳.۲ درصد رسیده است و این درحالی است که مطالعات ۱۵ سال قبل حتی اعدادی تا ۳۰ درصد را هم نشان می دادند. این مورد مبین اینست که برنامه کاهش صدمه به خوبی عمل کرده است بخصوص برنامه عرضه متادون موفق بوده است که نگرانی ما در این حوزه را کاهش داده است.
او در رابطه با الگوی سنی انتقال HIV هم اظهار داشت: مبتلا شدن بیشتر در بین جوانان و بازه سنی ۲۵ تا ۳۹ سال است. الگوی سنی نسبت به گذشته تغییر نکرده است.
وی با اشاره به اینکه در سطح کشور حدود ۱۴۰ مرکز مشاوره بیماری های رفتاری داریم، اظهار نمود: در این مراکز تمام خدمات مشاوره، تشخیص و درمان به شکل مجانی و با تکیه بر محرمانگی اطلاعات بیمار به افراد مشکوک به بیماری یا بیماران عرضه می شود. آدرس مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در سایت وزارت بهداشت یا با جست وجو در اینترنت یافت می شود؛ بعلاوه آنکه ساکنین هر شهر با تماس با تلفن ۱۱۸ هم امکان دستیابی به راه های ارتباطی با مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در شهر خویش را خواهند داشت.
وی در رابطه با تفاوت ایدز و HIV هم توضیح داد: فرد وقتی که ویروس HIV به بدنش منتقل شود، بعنوان مبتلای به HIV شناخته می شود؛ اما وقتی سیستم ایمنی از حدی بیشتر افت کند که عفونت های فرصت طلب به بدن هجوم آورند و سیستم ایمنی به حدی ضعیف شود که هر عفونتی که در بدن یک فرد عادی بیماری زایی نمی کند اما در این افراد بیماری زایی کند، دیگر مبتلای به HIV به مرحله ایدز رسیده است که ایمنی بدن کاسته شده و انواع ویروس ها در بدن بروز می یابد.
به نقل از ایشان، رسیدن بیماری به مرحله ایدز عوارض زیادی برای بیمار ایجاد می کند؛ چونکه درد و رنج زیادی برای بیمار به همراه خواهد داشت؛ به نحوی که کیفیت و کمیت زندگی او و حتی طول عمرش تحت تأثیر خواهد بود.
وی ضمن اشاره به این که اکنون با عنایت به درمان های خوبی که برای HIV وجود دارد، اگر افراد مبتلا، سریع تشخیص داده شوند و تحت درمان قرار گیرند دیگر به مرحله ایدز نخواهند رسید، خاطرنشان کرد: در حال حاضر درمان های موثر HIV وجود دارد که بیمار با مصرف یک یا دو قرص در روز می تواند بیماری اش را در محدوده قابل کنترل نگه دارد.
سیدعلی نقی اضافه کرد: اگر کسی که رفتار پرخطر داشته است طی ۷۲ ساعت به پزشک رجوع کند، می تواند تحت درمان پیشگیری قرار گیرد که احتمال ابتلای او به HIV به حداقل برسد؛ اما اگر فردی به دنبال رفتار پرخطر به بیماری HIV مبتلا شود باید هرچه سریعتر نسبت به درمان اقدام نماید تا طول عمر طبیعی مشابه جمعیت عادی جامعه داشته باشد و میزان انتقال ویروس در جامعه هم کاسته شود.
وی در خاتمه با تکیه بر این که مبتلا شدن به HIV دیگر به معنای مرگ زودتر بیمار نیست، خاطرنشان کرد: دیگر نمی توان HIV را در دسته بیماری های کشنده قرار داد. هم اکنون HIV در صورتیکه تحت درمان باشد یک بیماری مزمن است که هرچند بی درد و رنج نخواهد بود اما دیگر مثل گذشته افراد به دنبال مبتلا شدن به HIV ترس از مرگ نخواهند داشت؛ چون که میتوان با دارو درمانی بیماری را کنترل کرد.




منبع:

1402/09/11
10:39:54
5.0 / 5
246
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماران , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
سرشیر
سر شیر
سرشیر