گزارش سرشیر به نقل از مهر؛

خطرات ماده غذایی دوست داشتنی، با نمك ها مراقب باشند

خطرات ماده غذایی دوست داشتنی، با نمك ها مراقب باشند

به گزارش سرشیر نمك بعنوان مهم ترین چاشنی غذایی، علاوه بر استفاده در پخت و پز، پای ثابت سفره ایرانی هاست. در حالیكه مصرف زیاد این ماده غذایی، تهدید جدی برای سلامت انسان است.


به گزارش سرشیر به نقل از مهر، نمك بعنوان یك چاشنی غذایی، نقش مهمی در غذای ما ایرانیان دارد، بطوریكه این ماده غذایی را می توان در تمامی محصولات و فرآورده های غذایی و خوراكی ها، به راحتی یافت. كمتر غذا و خوراكی را می توان یافت كه «نمك» نداشته باشد. پژوهش ها نشان داده است رژیم غذایی پرنمك می تواند خطر مبتلا شدن به فیبریلاسیون دهلیزی و آریتمی را افزایش دهد. فیبریلاسیون دهلیزی نوعی ضربان قلبی نامنظم است كه منجر به لخته شدن خون و مشكلات دیگر می گردد. میلیون ها نفر در جهان به این مشكل دچارند و در معرض ریسك بیشتری نسبت به سكته و نارسایی قلبی هستند. نتایج یك پژوهش بر روی ۷۱۶ مرد و زن میانسال فنلاندی در مدت ۱۹ سال؛ نشان داد كه ۷۴ نفر از مشاركت كنندگان گرفتار فیبریلاسیون دهلیزی شدند. بعد از بررسی چندین عامل محتمل دیگر شامل سن، چربی بدن، فشار خون و استعمال دخانیات پژوهشگران متوجه شدند كه مصرف نمك به تنهایی نسبت مستقیمی با مبتلا شدن به این عارضه دارد و كسانی كه میزان نمك بیشتری در غذای آنها داشتند صرفنظر از عوامل دیگر نسبت به كسانی كه نمك كمتر مصرف می كردند گرفتار درجه بالاتری از فیبریلاسیون دهلیزی بودند. این پژوهش پیشنهاد می دهد كه افراد برای جلوگیری از عوارض قلبی مصرف نمك را دررژیم غذایی خود محدود كنند. بخصوص باید در نظر داشت كه خیلی از غذاها و حتی مواد خوراكی آماده همچون غذاهای فرآوری شده میزان بالایی از نمك را در خود دارند. چاقی در ایران رو به افزایش است فرشته فزونی رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، بهبود وضعیت تغذیه یكی از شاخص های توسعه دانست و اظهار داشت: تغذیه یكی از مسائل مهم و جدی در حوزه سلامت عمومی و توسعه ملی است و بهبود وضعیت تغذیه یكی از شاخص های توسعه هر جامعه به حساب می آید كه همواره موردتوجه برنامه ریزان و مسئولان بهداشتی جامعه قرار دارد. وی با اشاره به روند رو به رشد بیماری های غیر واگیر در تمامی كشورها، الگوی تغذیه ای ناسالم را مهم ترین عامل خطر در بروز بیماری های غیر واگیر برشمرد و اضافه كرد: فشارخون بالا، رژیم غذایی ناسالم، توده بدنی نامناسب، تحرك ناكافی، دیابت، استعمال دخانیات، آلودگی هوا، خطرات شغلی و كلسترول بالا بعنوان عوامل خطر بروز بیماری های غیر واگیر معرفی شده اند كه نیمی از این عوامل (فشارخون بالا، رژیم غذایی ناسالم، توده بدنی نامناسب، دیابت و كلسترول) با تغذیه مرتبط هستند. ازاین رو برای كاهش مبتلا شدن به بیماری های غیر واگیر در جامعه باید آموزش الگوی صحیح تغذیه موردتوجه قرار گیرد. به قول این كارشناس تغذیه، امروزه با عنایت به افزایش مصرف فست فودها، غذاهای آماده و كم تحركی شاهد شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه هستیم و بر مبنای آخرین مطالعات صورت گرفته در كشور حدود ۶۰ درصد از جمعیت بالای ۳۰ سال (میانسال و سالمند) گرفتار اضافه وزن و چاقی هستند. وی با اشاره به روند رو به رشد بروز چاقی در تمامی دنیا، شیوع اضافه وزن و چاقی در گروه سنی كودكان و نوجوانان را یكی از معضلات حوزه سلامت برشمرد و تصریح كرد: برنامه های متعددی نظیر ترویج تغذیه سالم، فرهنگ سازی، پیشگیری و كنترل چاقی در گروه های سنی مختلف بخصوص نوجوانان، پیشگیری و كنترل كمبود ریزمغذی ها و مكمل یاری در این راستا انجام می گیرد. ایرانی ها بیش از حد نمك می خورند زهرا عبداللهی رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه بیماری های غیرواگیر مهم ترین عامل مرگ و میر در كشور محسوب می شوند و شامل دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و بیماری های مزمن تنفسی هستند، اظهار داشت: تغذیه نقش مهمی در كنترل و پیشكیری از بیماری های غیرواگیر دارد. در عین حال۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در كشور اضافه وزن و چاقی دارند كه خود این عامل دیابت، فشارخون و انواع سرطان هاست. وی ادامه داد: بر همین مبنا یكی از اقدامات مهم بازبینی قند، نمك و چربی در محصولات غذایی است و متاسفانه ایرانی ها بیش از اندازه قند، نمك و چربی مصرف می كنند و بنابراین باید قند، نمك و چربی در محصولات غذایی كاهش پیدا می كرد كه با همكاری صنایع غذایی، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد محصولاتی در بازار داریم كه قند، نمك و چربی آنها كاهش پیدا كرده است و هم اكنون ۴۰ محصول داریم كه قند آنها كاهش پیدا كرده است. عبداللهی با اشاره به اینكه مهم ترین منبع دریافت نمك در كشور ما نان است، اظهار داشت: ایرانیان به صورت متوسط روزانه حدود ۳۱۰ تا ۳۲۰ گرم نان می خورند و میزان نمك در نان ها ۲ تا ۲.۳ درصد بود. بر این اساس حدود ۶ گرم نمك دریافتی مردم با استفاده از نان است؛ در حالیكه میزان سفارش شده مصرف نمك ۵ گرم در روز است. با بازبینی استانداردها میزان نمك در نان به كمتر از یك درصد كاهش پیدا كرد و ازاین رو روزانه۳ گرم از نان دریافت نمك می گردد. عوارض مصرف زیاد چیپس و اسنك سید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینكه چیپس و اسنك های پف شده یا غلات حجیم شده به علت داشتن مقدار زیاد مواد افزودنی نباید بیش از اندازه مصرف شود، اظهار داشت: مصرف زیاد این گونه خوراكی ها، كبد، قلب و جریان خون را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث بیماری های مختلف همچون فشار خون می گردد. وی خاطرنشان كرد: این دسته از خوراكی ها حاوی مواد افزودنی و نمك های فراوان هستند و مصرف زیاد آنها سلامت بدن را به خطر می اندازد. مظهری تصریح كرد: استفاده بی رویه از تنقلاتی كه دارای رنگ های خوراكی، نمك و مواد افزودنی اند بعنوان ماده ای سمی برای بدن و اندام های داخلی محسوب می شوند و باید از مصرف زیاد آن پرهیز كرد. وی با اشاره بر بیماری های ناشی از رنگ های خوراكی و نمك ها، خاطرنشان كرد: نمك های فراوان موجود در چیپس و اسنك های پف شده زمینه سرطان، فشار خون، صدمه به چشم، قلب و كلیه را تولید خواهد نمود. بیشترین علت مرگ و میرها در ایران محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با اشاره به اینكه بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود مختص كرده است، اظهار داشت: دیابت، فشارخون، سكته های مغزی و قلبی، پوكی استخوان، نارسایی های كلیوی و خیلی از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از آن تاثیر جدی دارد. وی با اشاره به اینكه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، خاطرنشان كرد: میزان مصرف روزانه نمك در كشور ما دو برابر میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی است.

1397/10/28
21:10:05
5.0 / 5
176
تگهای خبر: آلودگی , بهبود , بهداشت , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
سرشیر
سر شیر
سرشیر