آلودگی هوا چگونه بر بروز بیماری های تنفسی اثر می گذارد؟

آلودگی هوا چگونه بر بروز بیماری های تنفسی اثر می گذارد؟

به گزارش سرشیر، خوزستان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ضمن اشاره به تأثیر آلودگی هوا بر بیماری های تنفسی، اظهار داشت: داست ها (ذرات آلاینده) امکان دارد در دراز مدت منجر به بروز بیماری های تنفسی، آسم و بیماری انسداد مزمن ریوی شوند.



دکتر حانیه راجی در نشست تخصصی بررسی آلایندگی ها در خوزستان با تکیه بر شناخت مسئولیت های اجتماعی که امروز (۷ آذرماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، ضمن اشاره به آلودگی هوا و اثرگذاری آن بر سلامت اظهار نمود: شاید تصور شود که بیشترین آثار آلودگی هوا بر بیماری های تنفسی است اما در حقیقت، آلودگی هوا می تواند بر همه ارگان های بدن آثار سوء بگذارد و این گونه نیست که بگوییم صرفاً منجر به افزایش بیماری های تنفسی و کنسر سیستم تنفسی و ریه می شود. ازاین رو همه ارگان های بدن می توانند از آلودگی هوا اثر بگیرند.

به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، وی ادامه داد: آلودگی هوا شامل آلاینده های فیزیکی مانند داست و ذرات معلق در هوا، آلاینده های شیمیایی و آلاینده های بیولوژیک است؛ همه این آلاینده ها می توانند ارگان های بدن را متاثر کنند اما با عنایت به وسعت زیاد هوایی که وارد دستگاه تنفس می شود، شایع ترین قسمتی که درگیر بیماری می شود دستگاه تنفسی است.

این فوق تخصص ریه بیان نمود: طبق اطلاعات WHO (سازمان جهانی بهداشت) ۹۹ درصد افراد درجاتی از آلودگی هوا را تجربه و هوای آلوده تنفس می کنند و سالانه ۷ میلیون مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا رخ می دهد که آمار بالایی است.

راجی اظهار داشت: با عنایت به عوارض آلودگی هوا، سیستم تنفسی شایع ترین ارگانی است که متاثر می شود اما سایر ارگان ها مانند سیستم عروقی، مغزی، قلب و عروق و دستگاه گوارش هم با آلودگی هوا درگیر می شوند.

وی با اشاره به اینکه سال جاری آلودگی هوا زودتر از حد معمول و انتظار شروع شده است، اضافه کرد: ریسک حوادث استروک (سکته مغزی)، عوارض گوارشی، خونریزی های گوارشی و بروز یا تشدید بیماری های قلبی از عوارض آلودگی هوا است و حتی آپاندیسیت هم به علت آلودگی هوا افزوده می شود. در مجموع شاید ارگانی نباشد که از آلودگی هوا متاثر نشود. آلودگی هوا می تواند باعث افزایش حوادث استروک و ناتوانی افراد شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: باید توجه گردد که از زمان آلودگی هوا تا مشاهده یا تشدید علایم بیماری های قلبی و تنفسی، یکی دو هفته زمان وجود دارد یعنی پس از این مدت زمان، مراجعات درمانی افزایش خواهد یافت.

بیماری های در رابطه با آلودگی هوا

وی اضافه کرد: به دنبال آلودگی هوا ریسک بروز سرطان ریه، آسم، بیماری انسداد ریوی مزمن، عفونت های تنفسی، عفونت های ویروسی و عفونت های قارچی افزایش خواهد یافت.

راجی بیان نمود: همینطور آلودگی هوا امکان دارد منجر به تولد نوزاد با وزن کم، افزایش موارد زایمان زودرس، مرده زایی، سقط جنین و بالا رفتن خطر بروز دیابت شود.

این فوق تخصص ریه اظهار داشت: زمانیکه آلاینده ها ذرات کوچکی داشته باشند و استنشاق شوند، وارد گردش خون می شوند و از این طریق به سایر ارگان ها می رسند و منجر به بروز عوارض و بیماری ها می شوند.

وی در مورد این که چه مدت طول می کشد تا عوارض آلودگی هوا در فردی که در معرض آلایندگی هوا قرار می گیرد بروز پیدا کند، اظهار داشت: این سوال پاسخ مشخصی ندارد و به وضعیت سلامت و سن فرد و میزان آلاینده ها بستگی دارد اما کودکان و افراد مسن، دو گروه پر خطر هستند و امکان دارد در مدت زمان کوتاه تری گرفتار عوارض شوند.

نقش اندازه ذرات آلاینده ها در بروز بیماری ها

راجی اظهار داشت: سایز ذرات آلاینده، در بروز بیماری تنفسی خیلی مهم است. اگر ذرات بزرگ تر هم در سیستم دستگاه تنفسی رسوب کنند بیشتر در مخاط بینی و سینوس ها قرار می گیرند و بیشتر منجر به بروز سینوزیت می شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به اینکه غلظت آلاینده ها هم در بروز بیماری ها بسیار اثرگذار است، اظهار داشت: ذرات ریزتر و با اندازه ۲ تا ۵ میکرون به سیستم تحتانی تنفسی می رسند. ذرات با اندازه کمتر از ۲.۵ میکرون می توانند وارد جریان خون شوند و عوارض سیستمیک بیشتری بر جای بگذارند.

وی اظهار داشت: سیستم موکوسیلیاری یکی از حیاتی ترین قسمت های سیستم تنفسی است که باعث پاکسازی ذرات آلوده هوا می شود و عملکرد درست این سیستم خیلی مهم است. در مواردی که فرد گرفتار بیماری های ویروسی است، این سیستم عملکرد درستی ندارد و بنابراین مشاهده می شود عوارض عفونت های ویروسی همراه با افزایش آلودگی هوا بیشتر می شود و منجر به ایجاد آثار سینرژیسم می شود.

راجی اظهار داشت: مشاهده می شود حالا که آلودگی هوا بیشتر است، عفونت آنفلوآنزا هم بیشتر عوارض خویش را نشان داده است.

وی با اشاره به اینکه اگر زنان آبستن در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند امکان دارد با عوارض سوئی مواجه شوند، اظهار داشت: داست ها (ذرات آلاینده) امکان دارد در دراز مدت منجر به بروز بیماری های تنفسی، آسم و بیماری انسداد مزمن ریوی شوند که بنابراین شیوع آسم در خوزستان نسبت به متوسط کشوری بیشتر است.

شیوع بالاتر آسم در خوزستان نسبت به میانگین کشوری به علت آلودگی هوا

این فوق تخصص ریه اظهار داشت: همینطور سولفور دی اکسیدها که آلاینده شیمیایی هستند و توسط صنایع تولید می شوند و آلاینده نیتروژن دی اکسید و ازون می توانند منجر به افزایش عوارض در بیماران مبتلا به آسم یا انسداد مزمن ریوی، بروز یا تشدید بیماری های تنفسی شوند و در بلند مدت بخصوص ازون ریسک مبتلا شدن به کنسرها را بالا برند که مراحل اولیه آن سرفه، خس خس سینه و تشدید بیماری های تنفسی است.

وی با اشاره به اینکه آلاینده های فیزیکی، شیمیایی و بایولوژیک با اثر سینرژیسم می توانند باعث تشدید بیماری های مختلف شوند، اضافه کرد: اگر بتوانیم آلاینده ها را کاهش دهیم از بروز عوارض طولانی مدت جلوگیری می شود و امید به زندگی مردم افزایش خواهد یافت ازاین رو دولت باید در این حوزه فکر اساسی کند.

راجی بیان نمود: در شهر بزرگ صنعتی همراه با آلودگی هوا امکان دارد همه نوع بیماری مشاهده شود و چیزی نیست که نتوانیم به آلودگی منتسب نماییم.





منبع:

1402/09/08
09:26:00
5.0 / 5
223
تگهای خبر: آلودگی , بهداشت , بیماران , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر