در نشست خبری سازمان غذا و دارو مطرح شد

ماجرای یك شربت گیاهی ضدكرونای حاوی تریاك

ماجرای یك شربت گیاهی ضدكرونای حاوی تریاك

سرشیر: مشکل اساسی در تامین انسولین، مطالبات چندین ماهه داروخانه ها از بیمه ها، مشوق های بیمه ای برای نسخه پیچی الکترونیک در داروخانه ها، ارائه مجوز به 12 فرآورده طبیعی کمک کننده در بهبود علائم کرونا، ماجرای یک شربت گیاهی ضدکرونای حاوی تریاک و... همچون مباحثی بود که در نشست خبری امروز سازمان غذا و دارو عنوان شد.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، دکتر سید حیدر محمدی- مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره وضعیت و کمبود انسولین در بازار دارویی کشور، اظهار داشت: در زمینه انسولین مشکل اساسی مان تامین ارز است. انسولین جزو اقلامی است که ۱۰۰ درصد محصول ارزبری دارد. متاسفانه تولید داخلی مان فقط توانسته ۵ درصد بازار را تامین کند. اگر ان شاءالله این تحریم ها بگذارند و این شرکتها بتوانند تجهیزات شان را تکمیل کنند، طی ماه های آتی دو شرکت دیگر به عرصه تولید انسولین قلمی اضافه می شوند. میزان تحویل انسولین قلمی ما در ماه حدود ۲ میلیون قلم بود که موقتاً آنرا در اسفند ماه به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار قلم رساندیم تا دو هفته اول فروردین را پوشش دهیم، اما مصرف شد و ما متوجه شدیم میزان مصرف انسولین ما بیش از این است.
وی اضافه کرد: بررسی های انجام شده نشان میدهد که نیاز ماهیانه انسولین ما بیش از ۳ میلیون است. در صورتی که بانک مرکزی حسب قولی که دادند در تامین ارز مشکلی ایجاد نشود، در خرداد ماه احیانا بتوانیم تامین انسولین را از دو میلیون در ماه به سه میلیون ارتقاء دهیم. البته نیاز است که مردم در حد نیاز واقعی شان مصرف کنند. برای اینکه این فرآورده ارزبری بالایی دارد و برای کشور هزینه بالایی دارد. قیمت تمام شده انسولین در منطقه حدود ۳۰۰ هزار تومان است که با بیمه حدود ۳۰۰۰ تومان می فروشیم. باید در مصرف آن صرفه جویی شود در حدی که درمان گرفتار چالش نشود. امیدواریم با ورود تولید داخل و تامین واردات به میزان کافی مشکل انسولین حل شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره ویال های واکسن استرازنکا، اظهار داشت: طبق توافقی که با طرف خارجی داشتیم بسته بندی واکسن ویال های ۱۰ دُز است. تعدادی از آنها یک دُز بیشتر دارد. سامانه ما حسب روالی که داریم مانند اسپوتنیک که دو مدل ویال ۱۰ دُز و تک دُز دارد، سامانه را روی تک دُز و ۱۰ دُز ست کرده ایم. حال ممکنست گاهی یک دُز بیشتر شود که امکان ثبتش نیست؛ برای اینکه در این صورت ممکنست تقلب هایی صورت گیرد. بدین سبب ما آن دُز اضافی را در سامانه ثبت نمی نماییم، اما ممکنست همکاران ما در مراکز بهداشتی تزریق کنند. البته عملا ویال ها عمدتاً یا ۱۰ دُز هستند یا تک دُز.
محمدی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مطالبات داروخانه ها از بیمه ها، اظهار داشت: در زمینه مطالبات داروخانه ها موضوعی است که همیشه بوده و همیشه مکاتبه کردیم. در شرایطی که داروخانه ها در خط اول ارائه خدمت به مردم در کنار مراکز درمانی هستند، بخش زیادی از هزینه هایی که می کنند، پرداختش از طرف سازمان های بیمه گر با تاخیر انجام می شود و داروخانه ها عملا قادر نیستند که باردیگر داروها را خریداری کنند. این یکی از مطالبات ما است. ماه هاست که مطالبات داروخانه های ما به تعویق افتاده و خطرناک هم هست. الان تعدادی از مراکز درمانی رمدسیویر، فاویپیراویر و توسیلوزومپ را که بعنوان داروهای خط اول درمان کرونا مطرح هستند، به علت بدهی به شرکت های پخش نمی توانند خریداری کنند. یک زنجیره معیوب است که بیمه پول بیمارستان را نمی دهد، بیمارستان نمی تواند پول داروخانه را پرداخت کند و داروخانه هم نمی تواند پول شرکت پخش را بدهد. شرکت پخش هم می خواهد از تامین کننده دارو را بخرد. این یکی از مسائلی است که مبتلابه آن هستیم و امیدواریم رفع گردد.
وی درباره نسخ الکترونیک در داروخانه ها، اظهار داشت: دراین زمینه تابع ضوابطی هستیم که شورای عالی بیمه ابلاغ کردند. به هر حال سازمان تامین اجتماعی پیش رو تر از سایر سازمان ها این اقدام را با شهامت بیشتری شروع کردند. باید توجه کرد که نسخه الکترونیک می تواند از پِرت خیلی از منابع جلوگیری کرده و کمک نماید که خطاهای پزشکی به شدت کم شود. در حوزه داروخانه یکی از اشکالات این بود که برخی پزشکان نسخه را دستی می نویسند اما بیمه از داروخانه فقط بصورت الکترونیک می پذیرد؛ حال یک کار مضاعفی به داروخانه تحمیل می شود و باید داروخانه این اقدام را انجام دهد و نسخه ای که پزشک نوشته را تایپ نماید. این اقدام خطای پزشکی را از بین نمی برد، برای اینکه پزشک می داند که چه نوشته است. هرچند که داروخانه ها در نسخه خوانی تسلط دارند، اما باز هم خطا با این روش به صفر نمی رسد. بیمه ها تلاش کردند که هزینه ای بین ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان برای ثبت هر نسخه بصورت الکترونیک به داروخانه ها بدهند. داروخانه ها همکاری کامل را دارند و امیدواریم با همکاری سازمان های بیمه گر در پوشش بیمه ای حق تعرفه خدمات دارویی و ثبت نسخ این کار سریع تر اجرائی شود.
محمدی در زمینه ذخایر مواد اولیه دارویی در کشور، اظهار داشت: به علت عدم تامین ارز به مقدار کافی و یا عدم انتقال ارز در یکسال گذشته، ذخایر مواد اولیه ما کاهش داشته است که این مساله به مفهوم این نیست که دارو نداریم، اما متاسفانه قسمتی از منابع مان به مقدار کمی کاهش یافته است. این برای ما نگران کننده است امیدواریم با تامین ارز کافی یا برنامه ریزی برای آزادسازی تدریجی نرخ ارز و در عین حال افزایش پوشش بیمه ای داروها تامین کرده و فشار را بر بیماران هم کاهش دهیم. ما قبلا حدود دو سال ذخیره مواد اولیه داشتیم و اختلاف ارز آزاد و دولتی زیاد نبود اما الان اختلاف زیاد شده امیدواریم در این ماه ها بتوانیم مشکل تامین ارز را با اولویت تولید داخلی حل نماییم.
وی درباره گلایه صاحبان صنایع دارو درباره بخشنامه های خلق الساعه، اظهار داشت: بحث هایی که در زمینه بخشنامه خلق الساعه عنوان شد، درست نبود. ما مطابق بند پ قانون احکام دائمی کشور، ملزم هستیم شناسه گذاری کالا را انجام دهیم. این مساله را چند سال ابلاغ کردیم که اکثرا اجرا کردند. برخی صنایع دارویی این را اجرا نکردند و ما بخشنامه هشداری زدیم که انجام دهید. الزام به اجرای یک طرح قانونی به مفهوم خلق الساعه بودن آن نیست هرچند که به مزاج برخی بد بیاید. قانون لازم الاجراست و باید به تدریج به اجرا درآید. عجیب بود که این بحث از طرف کسانی عنوان شد که کاملا بر عرصه دارو اشراف داشتند. هیچ بخشنامه خلق الساعه ای نبوده و نیست و اگر موضوعی بوده، نص صریح قانون بوده است.
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره چرایی تولید مشترک واکسن کرونا از طرف شرکت اکتوور با اسپوتنیک روسیه، اظهار داشت: در زمینه تولید قراردادی یا مشترک هر شرکتی که اعلام آمادگی کند، ما استقبال می نماییم. هنوز تولید داخلی ما در زمینه واکسن وارد بازار نشده است. طبیعتا ما ناچاریم واکسن را از محل واردات تامین نماییم. حال شرکتی اعلام نموده که می خواهم با همکاری یکی از شرکت های خارج واکسن را در داخل کشور تولید کنم، یقینا ما استقبال می نماییم نه اینکه بگوییم مقابله می نماییم. فقط اکتوور وارد تولید مشترک نشدند، بلکه شرکت سیناژن با یک شرکت استرالیایی تولید می کند، پاستور ما با کوبا تولید می کند و چند شرکت و موسسه دیگر هم هستند. در عین حال مثلا درخواست شرکت سامان داروی هشتم را داریم که اسپوتنیک تولید کنند. اکتوور هم یکی از شرکت های معتبر ما است که در زمینه GMP کار کردند. شرکت هایی که بخواهند تکنولوژی یک واکسن را تحت لیسانس یا کامل در داخل کشور راه اندازی کنند، استقبال می نماییم.
محمدی درباره کمبود IVIGنیز اظهار داشت: این فرآورده برای بیماران نقص ایمنی است. تعدادی از داروها مانند IVIG و... داروهایی هستند که مصرف اندیکاسیون اصلی شان برای کرونا نیست و اصلا اثبات هم نشده است و مدتی پیش هم معاونت درمان وزارت بهداشت اعلام نمود که پزشکان نباید این ها را تجویز کنند. برای اینکه سبب شده که ذخایر این دارو برای بیماران نقص ایمنی کم شود و بیماران گرفتار مشکل شده اند. بدین سبب پزشکان این دارو را فقط برای اندیکاسیون اصلی خودش یعنی برای بیماران نقص ایمنی تجویز کنند. این دارو روی بیماران کرونائی هیچ تاثیری ندارد و فقط موجب می شود که ذخایر این دارو کم شود.
وی درباره عدم عمل به تعهدات برای تامین واکسن از سمت روسیه، اظهار داشت: هیچکس به تعهداتش عمل نکرده است. بهارات از قرارداد دو میلیونی، ۱۲۵ هزار دُز فرستادند. اسپوتنیک قرارداد اولیه اش دو میلیون بود که ۷۲۰ هزار تا به ما دادند و به زودی یک میلیون دُز واکسن چینی هم وارد کشور می شود. به هر حال هیچ یک از کشورها و حتی کووکس به تعهداتش عمل نکرده است. کشورها اشتباه کردند که تعهدات زیادی دارند. ما هم تا زمانی که واکسیناسیون کشور خودمان تمام نشود، صادر نمی نماییم.
در بخش دیگری از این جلسه، دکتر هاشمی- مدیرکل آزمایشگاه های مرجع کنترل غذا و دارو و تجهیزات پزشکی درباره ایمنی واکسن های وارداتی، اظهار داشت: روال مشخصی است که در سازمان غذا و داروی ایران هم انجام می شود. واکسن های خارجی تست های خاص خودرا انجام دادند و مواردی که مجوز گرفتند تمام آزمون هایشان انجام شده، مستندات شان مطالعه شده و بررسی ها را پیش از مجوز ایران انجام شده است. سازمان هم بررسی می کند. درباره واکسن های تولید داخلی، پیش از شروع تزریق به انسان حتی در مطالعات بالینی، روال این است که خود شرکت تولیدکننده باید یکسری آزمایشات را انجام دهد و اجازه ندارند تزریقی روی انسان انجام دهند تا تمام آن آزمایش ها در آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو هم صورت گیرد که تست های مختلفی است که یک ماه ارزیابی می شوند. یک بخش هم بحث تست های کیفی است. تست دیگر هم مربوط به موثر بودن واکسن ها و تست های دیگری هم درباره اثبات بی ضرری و بی خطری آن واکسن است و همه این تست ها باید صورت گیرد.
در ادامه نیز دکتر بهفر- سرپرست اداره کل فراورده های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در زمینه داروهای گیاهی ضدکرونا، اظهار داشت: طبیعتا عقل و منطق حکم می دهد در زمینه فرآورده هایی که می تواند در این بیماری اثربخشی داشته باشد، تمام فعالیت ها را انجام دهیم. گاهی برخی عزیزان در زمینه تامین و تولید این داروها زحماتی کشیده اند. در زمینه فرآورده های طبیعی و مکمل فرآیندها انجام شده است. در زمینه مکمل تعداد فرآورده هایی که به نحوی می تواند میزان ایمنی بدن را بالا برد، بالا رفته و توانستیم طی این مدت ۱۵۰ فرآورده را ثبت تولیدی داشته باشیم. هم اکنون فرآیندی که در زمینه تایید فرآورده های طبیعی است به این صورت است که ابتدا باید مستندات اولیه را که تا حدودی اثربخشی را نشان دهد، داشته باشد، در مرحله بعد کد اخلاق دریافت می کند و سپس کارآزمایی بالینی را انجام داده و اگر کارآزمایی مورد تایید قرار گیرد به سازمان غذا و دارو ارائه می شود و در اینجا در کمیته ای بررسی دوباره شده و نهایتا در کمسیسیون قانونی مورد تایید نهایی قرار می گیرد. در حال حاضر ۱۲ شرکت در تولید این فرآورده ها که در زمینه بهبود علایم کروناست، ورود کرده اند. تاکید می کنم که ادعای این فرآورده ها بهبود علایم است که دراین زمینه ۱۷ فرآورده تاییدیه کمیسیون قانونی را دریافت کرده است و حدود ۱۲ تا از این فرآورده ها مجوز گرفتند که در خط تولید قرار گیرند و از این تعداد سه فرآورده حالا در بازار وجود دارد و امید داریم که هفته های آتی هم سایر فرآورده ها وارد بازار شود.
بهفر همین طور درباره مسمومیت زا بودن شربت آلرگارد بعنوان شربت گیاهی ضد کرونا و وجود تریاک در آن نیز اظهار داشت: شربت آلرگارد یکی از فرآورده هایی است که تاییدات لازم را از سازمان غذا و دارو ستاندن کردند و اجازه تولید بصورت محدود داشتند که انجام دادند. دو نکته مطرح است؛ یکی اینکه فرمولاسیون هایی که مطرح هستند، یک پَتِنتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. اینکه این مساله مطرح شده که مقداری اپیوم دارد، درست است و مقداری اپیوم دارد. مقدار موجود در آن بسیار پایین تر است و حتی از استامینوفن کدئین هم پایین تر است. بدین سبب ادعایی که مطرح می شود که با مصرف آن گرفتار مسمویت شدند، اشتباه است.




منبع:

1400/02/12
12:51:41
5.0 / 5
847
تگهای خبر: ارزیابی , بهبود , بهداشت , بیماران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر