معاون وزیر بهداشت اعلام كرد

حذف بیماری تراخم در كشور، نیاز حوزه بهداشت به 3500 نیرو

حذف بیماری تراخم در كشور، نیاز حوزه بهداشت به 3500 نیرو

به گزارش سرشیر معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به راه اندازی پایگاه ها و مراكز جامع سلامت در سراسر كشور بخصوص در نقاط حاشیه ای و كمتر برخوردار، اظهار داشت: در طرح تحول سلامت ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر حاشیه نشین در كشور شناسایی و بیمه شدند و خدمات لازم را دریافت نمودند.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، دكتر علیرضا رییسی در نشستی خبری به مناسبت هفته دولت برگزار شد، اظهار داشت: در سال ۹۷ در حوزه بهداشت اتفاقات خوبی افتاد.
وی با اشاره به این نكته كه در سیل امسال هیچ مورد بیماری اپیدمی از جانب شهرهای درگیر سیل گزارش نشد، اظهار داشت: در همین زمینه كشور ایران مورد تقدیر سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت.

بهره برداری از ۸۰۰ پروژه بهداشتی تا آخر امسال
رئیسی افزود: سال قبل پروژه های گوناگونی در حوزه بهداشت به سرانجام رسید. از ۴هزار و ۳۵۷ پروژه ای كه بعد از انعقاد تفاهم نامه میان استانداری ها، دانشگاه های علوم پزشكی و وزارت بهداشت قرار بود، افتتاح شود خوشبختانه بالغ بر ۲۰۰۰ پروژه به بهره برداری رسید و پیشبینی می كنم كه می توانیم تا آخر سال جاری بر مبنای اولویت بندی ها حدود ۸۰۰ پروژه دیگر را هم به بهره برداری برسانیم. اولویت افتتاح این مراكز با خانه های بهداشت و مراكز جامع سلامت در مناطق محروم و مرزی است.
وی اضافه كرد: پرونده الكترونیك سلامت تا آخر سال ۹۷ در سطح یك خدمات یعنی در حوزه بهداشت ارتقای قابل ملاحظه ای داشت. با وجود اینكه در بعضی از نقاط كشور كه حدودا چهار درصد از كل كشور را شامل می شود، دسترسی به اینترنت وجود نداشت، اما توانستیم برای پیشبرد اهداف پرونده الكترونیك سلامت اقدامات مناسبی انجام دهیم و هم اكنون تنها در دو درصد از نقاط كشور اطلاعات به صورت آفلاین ثبت شده و سپس در نزدیك ترین مركزی كه به اینترنت دسترسی دارد، اطلاعات در سامانه جامع ثبت می شود.
وی با اشاره به اینكه اقدامات صورت گرفته برای انجام بسیج ملی كنترل فشار خون از سال قبل به صورت پایلوت شروع شده بود، اظهار داشت: اتفاقاتی كه در این بسیج ملی افتاد، دور از تصور ما بود و مردم با اعتماد به ما در این بسیج حضور قابل ملاحظه ای داشته اند.

پیش بینی خانه های بهداشت برای عشایر
رئیسی با اشاره به اینكه در استان فارس ۱۶ خانه بهداشت عشایری به صورت پایلوت شروع به كار كرده اند، اظهار داشت: برای تحت پوشش قرار دادن عشایر كوچ رو شروع به كار این مراكز اتفاق بزرگی بود و پیشبینی می كنم تا انتهای سال تعداد افراد زیادی از عشایر تحت پوشش خانه های بهداشت قرار گیرند.

اخذ سند حذف بیماری تراخم در كشور از جانب سازمان جهانی بهداشت
وی دریافت سند حذف بیماری تراخم در كشور توسط سازمان بهداشت جهانی را افتخاری بزرگ تلقی نمود و اظهار داشت: در زمینه ریشه كنی بیماری های اینچنینی امسال نوزدهمین سالی است كه حتی یك مورد فلج اطفال در كشور شناسایی نشده است. همینطور طی سال قبل و از آغاز سال جاری حتی یك مورد هم انتقال محلی بیماری مالاریا نداشته ایم و با تلاش های صورت گرفته تا سال ۲۰۲۰ می توانیم سند حذف بیماری مالاریا در كشور را هم دریافت نماییم.
وی اضافه كرد: یكی از خصوصیت های نظام شبكه بهداشت و درمان ایران كه مورد توجه سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته، ادغام نظام آموزش در عرضه خدمات است. در خیلی از مواردی كه بحث آموزش از عرضه سرویس جدا بود توانستیم ادغام را صورت دهیم. خاصیت اصلی این طرح آن است كه این ادغام سبب شد مراكزی بعنوان فیلدهای آموزشی به عرضه خدمات بپردازند. تمام خدمات عرضه شده در حوزه بهداشت بر مبنای آخرین گایدلاین های جهانی و علمی كه توسط پژوهشگران و اساتید دانشگاه های بهداشت به دست آمده، عرضه می شود.
رئیسی افزود: بعنوان مثال در سیل اخیر ما تیم های مختلفی متشكل از اساتید حوزه بهداشت و پژوهش به مناطق سیل زده اعزام كردیم تا تنها به كار تحقیقات اقدام نمایند و بر مبنای اطلاعات آنها از منطقه در مورد اقدامات بهداشتی لازم تصمیم گیری می كردیم و اگر بیماری اپیدمی در این مناطق رخ نداد، به همین علت بود.
وی اضافه كرد: در بحث نیروی انسانی و عرضه خدمات اول به صورت پایلوت و بعد به شكل ادغام یافته در سطح كشور اقدامات انجام می شود. هر اقدامی كه از جانب ما انجام شده اول به شكل پایلوت و سپس به شكل نهایی در كشور عرضه شده است. بعنوان مثال در استان آذربایجان شرقی به صورت پایلوت طرح سراج را در جهت كاهش صدمه های روانی در دست اقدام داریم.

اضافه شدن ۱۶۰۰ كارشناس بهداشت به نظام ارائه خدمات كشور
رئیسی با اشاره به اینكه ۱۶۰۰ كارشناس بهداشت به نظام عرضه خدمات كشور اضافه شده اند، اظهار داشت: این افراد در جهت عرضه خدمات در این مراكز فعالیت می نمایند. هم اكنون در طرح سراج ابتدا غربالگری های اولیه بیمار توسط بهورز صورت می گیرد و در صورت مشاهده مشكلات بیشتر، به سطح بعدی خدمات ارجاع داده می شود و بعد از آن بازخوردها ثبت شده و اینگونه نیست كه روند درمانی بیماری رها شود. خوشبختانه در طرح سراج سازمان بهزیستی هم برای افرادی كه از راه این طرح احتیاج به حمایت دارند در كنار ما قرار گرفته است.

ارایه خدمات بهداشتی به ۱۰میلیون و ۲۰۰هزار حاشیه نشین در چارچوب طرح تحول سلامت
رئیسی در ادامه یكی از معضلات اصلی كشور را حاشیه نشینان شهرهای بزرگ خواند و اظهار داشت: در طرح تحول سلامت ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر حاشیه نشین در كشور شناسایی شدند و اقداماتی برای آنها صورت گرفت. در مرحله اول از آنجایی كه این افراد فاقد هر گونه پوشش بیمه ای بودند تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفتند و در ادامه در تمام این مناطق به ازای هر ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر یك پایگاه سلامت، به ازای هر ۲۵ هزار تا ۵۰ هزار نفر یك مركز جامع سلامت راه اندازی شد كه در این مراكز كارشناسان بهداشت روان و تغذیه و... استقرار دارند.
معاون بهداشت افزود: طی این مدت هم این مراكز همواره یكی از شلوغ ترین نقاط عرضه خدمات در حاشیه شهرها بودند. البته اگر همچنان تقاضایی برای ایجاد مركز جدید باشد ما آمادگی ساخت آنرا داریم. بر همین مبنا در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و روستاها به ازای هر ۱۰۰۰ نفر یك خانه بهداشت، به ازای هر ۵۰۰۰ نفر یك مركز جامع خدمات سلامت و به ازای هر ۱۲ هزار نفر یك مركز شبانه روزی راه اندازی شد.

ارایه خدمات دولتی ترك اعتیاد در مراكز بهداشت
وی در مورد مراكز DIC در حاشیه شهرها اظهار داشت: خدمات بهداشت روان و تغذیه به معتادان هم عرضه می شود. مراكز ترك اعتیاد در این عرصه ها عموما در دست بخش خصوصی است و هم اكنون به شكل پایلوت در استان سیستان و بلوچستان در حال ادغام این خدمات هستیم. هم اكنون بیشتر از ۲۰ هزار مركز عرضه خدمات MMT را در نظام شبكه بهداشت ادغام می نماییم تا در شیفت های پس از ظهر خدمات مربوط به ترك اعتیاد با تعرفه دولتی در مراكز ما عرضه شود. اگر این طرح پایلوت موفق باشد در سایر حاشیه شهرهای كشور هم خدمات MMT در نظام بهداشت ادغام خواهد شد.
رییسی در مورد آغاز طرح "هر خانه یك مركز بهداشت"، اظهار داشت: قبل از این ما در روستاها و مراكز بهداشتی درمانی از رابطین بهداشت مان برای عرضه توضیحات و آموزش های سلامت كه عموما خانم های خانه دار بودند، استفاده می كردیم. این افراد در سطح روستاها و محلات آموزش هایی را كه دیده بودند در اختیار دیگران قرار می دادند. تا چند سال قبل این مبادرت به همین شكل انجام می گرفت تا اینكه واژه ای تحت عنوان سفیران سلامت دانش آموزی به این حوزه افزوده شد تا در همین زمینه دانش آموزان در مدارس آموزش های لازم را دیده و به خانواده خود انتقال دهند. در نظر داریم تا حداكثر حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار دانش آموز در این طرح آموزش ببینند. آموزش ها در حوزه های كنترل مصرف نمك، روغن، قند، ترك دخانیات و... است.
وی اضافه كرد: حتی شاید بتوانیم چهار یا پنج مورد از خدمات كمك های اولیه را به این افراد آموزش دهیم تا بدانند به صورت مثال در هنگام عقرب زدگی یا مار زدگی قبل از رسین متخصص می توانند چه اقداماتی را انجام دهند.
رئیسی در ارتباط با شركت های تعاونی عرضه خدمات اظهار داشت: بر مبنای قانون ششم توسعه خرید راهبردی خدمت در قبال واگذاری خدمات باید صورت گیرد. ما برای مراكز تاسیس شده در حاشیه شهرها و پایگاه های جدیدمان مبادرت به خرید خدمت كردیم و در حوزه بهداشت حدود ۲۲ هزار نفر در چارچوب خرید خدمت مشغول به فعالیت هستند.
وی اضافه كرد: بر مبنای ضوابط، یك شركت با این افراد قرارداد می بندد و آموزش های لازم زیر نظر وزارت بهداشت به این افراد داده می شود. یكی از اشكالات موجود این بود كه گاها شركت ها در پرداخت حقوق این افراد تاخیر می كردند كه قرار بر این شد تا از این پس این شركت ها در چارچوب شركت های تعاونی عرضه خدمات دهند. یعنی تمام افرادی كه در آن شركت كار می كنند از سهام داران آنجا باشند. در همین راستا به دنبال چاره هایی هستیم تا افراد شاغل در شركت های تعاونی كمترین صدمه شغلی را داشته باشند.

نظارت بر نانوایی ها نیازمند همكاری بین بخشی
وی در ادامه در مورد نظارت بازرسین بهداشت محیط بر نانوایی ها، اظهار داشت: در این عرصه احتیاج به فعالیت های بین بخشی است. در حوزه جلوگیری از بروز بیماری های غیر واگیر باید آگاهی رسانی صورت گیرد. ما می توانیم به مردم بگوییم كمتر نمك بخورید اما اگر بتوانیم میزان نمك در غذای روتین مردم را كاهش دهیم، موفق عمل كرده ایم.

تبلیغ دوغ و پفك شور در صدا و سیما
وی در ادامه با انتقاد از برخی فعالیت های تبلیغاتی صدا و سیما اظهار نمود: ما فهرست كاملی از كالاهای صدمه رسان سلامت را در اختیار این سازمان قرار داده ایم، اما همچنان شاهد می باشیم كه مبادرت به تبلیغ دوغ و پفك شور می كنند. مردم باید بدانند همه اختیارات در دست وزارت بهداشت نیست. بعنوان مثال مشكل فاضلاب خوزستان چیزی نیست كه تنها به دست وزارت بهداشت برطرف شود. خوشبختانه در سیل اخیر فاضلاب این استان نتوانست تهدیدی جدی باشد، اما آیا اگر باز هم گرفتار چنین حوادث پیشبینی نشده ای شویم از خطر بروز بیماری ناشی از فاضلاب در امان خواهیم بود؟.

كشف بیشتر از هشت میلیون كیلو مواد غذایی فاسد در سال گذشته
رئیسی در مورد خدمات عرضه شده توسط بازرسین بهداشت محیط اظهار داشت: در سال ۹۷ بازرسین ما از پنج میلیون و ۳۲۸ هزار مركز بازدید كرده اند. همینطور از آغاز سال جاری دو میلیون و ۶۰۰ هزار مركز مورد بازدید قرار گرفته اند. سال قبل هشت میلیون و ۵۷۳ هزار كیلوگرم مواد غذایی فاسد و هفت میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نوشیدنی فاسد توسط بازرسین ما كشف و نابود شد.

نیاز حوزه بهداشت به ۳۵۰۰ نیرو
رئیسی افزود: ما سالانه به ۹۵۰ نفر بهورز نیاز داریم. بر مبنای قانون برنامه ششم توسعه به سمت خرید خدمت پیش می رویم. هم اكنون به بیشتر از ۳۵۰۰ نفر نیرو نیاز داریم كه بر مبنای اولویت ها می خواهیم تا ۲۰۰۰ نفر را به مناطق مرزی و محروم بفرستیم. البته در صورتی كه این تعداد نیرو در اختیار ما قرار گیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در انتها با اشاره به آغاز ماه محرم و بعد از آن اربعین اظهار داشت: خوشبختانه سال قبل به علت امضای تفاهم نامه میان وزارت بهداشت ایران و عراق اقدامات نظارتی ما قوت بهتری نسبت به سالیان پیش از آن گرفت. نظارت بر موكب ها بخصوص موكب های ایرانی برای ما راحت تر است. در زمینه موكب های دیگر و چگونگی پیشگیری از بروز مشكلاتی مانند تهوع، اسهال و استفراغ و... كار اطلاع رسانی را انجام می دهیم. یكی از اشكالات ما در بیرون از مرزهای كشور كنترل سلامت آب است كه امیدوارم امسال به خوبی بتوانیم در كلر زنی و سلامت آب نظارت نماییم.



1398/06/06
13:53:32
5.0 / 5
4281
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر