بررسی در قالب پژوهش های دانشگاهی؛

هیپنوتیزم در درمان افسردگی موثر است؟

هیپنوتیزم در درمان افسردگی موثر است؟

سرشیر هیپنوتیزم در درمان افسردگی موثر است؟


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، افسردگی تبعات روانی فراوانی به همراه دارد كه شاید مهم ترین آن ها، فكر و تمایل به خودكشی باشد. نوعی از این بیماری تحت عنوان "اختلال افسردگی اساسی" بیماری شایعی است كه منجر به اختلالات گسترده در عملكرد فرد شده و در چند دهه اخیر هزینه های گزافی را به سیستم بهداشت عمومی تحمیل كرده است.
این اختلال روان پریشی می تواند با احساسات منفی، تظاهرات فرد به خلق افسرده، اضطراب منتشر، تحریك پذیری، احساس گناه، كاهش بهره وری، كاهش كیفیت زندگی همراه بوده و درنهایت به افكار یا رفتار خودكشی منجر شود.
افراد مبتلابه اختلال افسردگی اساسی در مقایسه با افراد سالم در تفسیر احساسات با استفاده از خلق وخو مشكل دارند، با شدت یافتن افسردگی، عملكرد شناختی آنان هم كاسته می شود و تعصبات آن ها نسبت به احساسات منفی حتی در هنگام بهبود همچنان ادامه دارد. برای درمان افسردگی اساسی از داروهای مختلفی استفاده می گردد. ولی تلاش های بسیاری برای رفع این مشكل با استفاده از روش های غیردارویی هم وجود دارد كه استفاده از هیپنوتیزم و تكنیك موسوم به «هیپنوتراپی» یكی از آن ها است.
برای بررسی بیشتر این موضوع، گروهی از پژوهشگران كشورمان از دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، دانشگاه پیام نور و دانشگاه علوم پزشكی یاسوج تحقیقی را انجام داده اند كه در آن میزان اثربخشی «هیپنوتراپی شناختی» به شیوه گروهی بر افسردگی اساسی در افراد رجوع كننده به مراكز ترك اعتیاد مورد بررسی قرار گرفته است.
این مطالعه با مشاركت تعدادی از بیماران وابسته به مواد مخدر رجوع كننده به مراكز اقامتی و نیمه اقامتی ترك اعتیاد شهر یاسوج انجام شده است.
برای انجام این آزمایش، بیماران به مدت هشت جلسه به مدت یك ساعت و نیم و به صورت یك بار در هفته تحت درمان به كمك تكنیك هیپنوتراپی شناختی قرار گرفتند و سپس وضعیت آن ها با افرادی كه این مداخله را دریافت نكرده بودند، به شكلی علمی مقایسه شد.
نتایج این پژوهش نشان داد كه در میانگین نمره افسردگی اساسی افراد رجوع كننده به مراكز اقامتی و نیمه اقامتی ترك اعتیاد بعد از انجام مدل درمانی هیپنوتراپی شناختی، كاهش قابل ملاحظه ای رخ داده است.
پیش تر هم سایر تحقیق ها نشان داده بودند كه هیپنوتراپی می تواند منجر به كاهش اختلالات روان شناختی نظیر اضطراب امتحان در دانشجویان پرستاری، كاهش اختلال خواب در زنان، درمان سندرم روده تحریك پذیر در بیماران مبتلا به مشكلات گوارشی، درمان بیماران مبتلا به درد مزمن و درمان گرگرفتگی در بیماران مبتلابه سرطان سینه شود.
بهرام موحدزاده، محقق گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور و همكارانش می گویند: «افراد مبتلابه افسردگی اساسی، حداقل به مدت دو هفته دچار مشكلاتی از قبیل غمگینی، ناامیدی، بی حوصلگی، كاهش اشتها، كاهش عملكردهای اجتماعی، شغلی و تحصیلی، فقدان لذت و علاقه از فعالیت های مربوطه، فقدان میل جنسی، اختلال خواب و كاهش انرژی می شوند. این اختلال امكان دارد خفیف باشد ولی در بعضی موارد امكان دارد فرد را به حد ناتوانی رسانده و با اختلالات در رابطه با مواد همراه باشد».
این محققان در تبیین نتایج حاصله می افزایند: «تلقینات هیپنوتیزمی، ابزار قدرتمندی هستند كه به خودی خود می توانند تغییراتی از قبیل شناختی، جسمانی، ادراكی، فیزیولوژیكی، درونی و حركتی در افراد تولید كنند. این تلقینات می توانند به افراد افسرده كمك كنند تا احساسات و تجاربشان را در زمینه های رفتاری، عاطفی، شناختی و فیزیولوژیكی به شكل مثبت تغییر دهند».
یافته های پژوهش فوق، به خوبی مبین آن است كه هیپنوتراپی شناختی می تواند منجر به كاهش علائم افسردگی اساسی در بیماران وابسته به مواد مخدر شده و درنهایت به بهبودی آن ها بینجامد.
این یافته ها را مجله تخصصی «ارمغان دانش» وابسته به دانشگاه علوم پزشكی یاسوج منتشر نموده است.



1397/08/13
12:33:55
5.0 / 5
4368
تگهای خبر: افسردگی , بهبود , بهداشت , بیماران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
سرشیر
سر شیر
سرشیر