اظهارات متناقض از تاثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت دارو در مازندران

اظهارات متناقض از تاثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت دارو در مازندران

سرشیر: هرچند مسئولان از افزایش نیافتن نرخ داروها بعد از نوسانات ارزی خبر می دهند اما عملا نرخ داروها 10 تا 40 درصد بعد از صعود یك باره قیمت دلار افزایش یافته است.


نرخ ارز قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است كه بعنوان یكی از عوامل كلان اقتصادی، همواره مورد توجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است. در واقع این نرخ مبین شرایط اقتصادی كشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر ملل است؛ نوسانات نرخ ارز یا همان شوك های مثبت یا منفی نرخ ارز بر تقاضا و عرضه كل اقتصاد موثر است.
حوزه دارو و تجهیزات پزشكی از مواردی هستند كه تا حدودی وابسته به نرخ ارز است؛ كشور ما بعضی از داروهای خاص را وارد كرده و تغییر نرخ ارز بر قیمت وارداتی داروها اثرگذار خواهد بود اما نكته قابل توجه این است مردم با این فشار ارزی چه كنند؟ چه راهكاری وجود دارد؟
*افزایش قیمت داروهای خریداری شده پیش از افزایش دلار، غیر قانونی است
محمد رضا شیران معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران، در گفت و گو با ایسنا درباره افزایش نرخ دارو ها با عنایت به بالا رفتن نرخ دلار طی روزهای اخیر، اظهار نمود: هر گونه افزایش قیمت با عنایت به خرید داروها توسط داروخانه ها در پیش از افزایش دلار غیر قانونی است.
وی اضافه كرد: داروهای داخلی و داروهای خارجی افزایش كمی در قیمت ها داشته كه با عنایت به تغییرات نرخ ارز منطقی است؛ ولی مرتبط با برخی از مكمل ها مانند مولتی ویتامین پلاس مینرال كه وارداتی بوده، افزایش قیمت 100 در صد بوده است.
شیران با بیان این كه تمامی تغییر قیمت ها در بازار دارویی كشور مصوبه وزارتی داشته است، بیان كرد: قیمت های دارو با استفاده از مجاری قانونی رسما اعلام می شوند و در صورت درخواست بیمار و یا بازرسان دارویی، توزیع كنندگان داروخانه ها ملزم به عرضه فاكتور هستند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران اظهار داشت: افزایش قیمت داروهایی كه در گذشته با تعرفه كمتر خریداری شده باشد قانونی نیست و مردم می توانند با شماره 190 تماس گرفته و گزارش تخلف را عرضه كنند.
*نوسان قیمت دارو طبیعی است
رضا فلاحی مدیر غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: نوسان قیمت دارو طبیعی است كه در تمامی كشور های دنیا وجود داشته و مقداری تورم را در همه جای دنیا شاهد هستیم؛ كشور ما بیشتر از سایر كشورها شاهد نوسان قیمت دارو است چون تورم بیشتری دارد؛ حداقل آن این است كه ما دستمزدها را افزایش دهیم، مواد اولیه گران تر و هزینه ها بالاتر می رود؛ پس منطقی است كه حداقل مقداری از افزایش قیمت را بپذیریم.
وی اضافه كرد: با عنایت به این كه بیش از 50 درصد مواد اولیه داروهای ما وارداتی هستند پس افزایش قیمت آن ها تابع ارز و نوسانات ارزی خواهند بود، با این حال كنار هم قرار دادن این مسائل و افزایش قیمت های سایر وسایل همچون مواد غذایی و پوشاك شاهد افزایش قیمت سالانه هستیم؛ دارو در مقابل سایر كالاهای اساسی كه در بازار، به نسبت افزایش قیمت كمتر شیب ملایم تری را دارد.
فلاحی بیان كرد: هم اكنون اقلام دارویی وارداتی در داخل كشور افزایش قیمت نداشته و اگر هم افزایش قیمتی بوده بیشتر در مورد مكملها بوده كه جزء دارو محسوب نمی شود؛ در این لحظه افزایش دارویی نداشته اما احیانا خواهیم داشت؛ در بعضی اقلام دارویی ساخت داخل زیر 10 درصد افزایش قیمت داشته كه این امر با عنایت به مجموعه افزایش قیمت ها كه در تمامی كالاها داریم، شیب ملایمی می گیرد.
وی ادامه داد: خوشبختانه این نوع دارو ها پیش از این كه افزایش قیمت آن ها به صورت رسمی به دانشگاه علوم پزشكی اعلام گردد با سازمان های بیمه گر هماهنگ شده و تمام این افزایش قیمت ها در تمامی این بیمه ها مورد پذیرش و تعهد قرار گرفته است. یعنی بیمار كه عملا 10 درصد مبلغ بیمه اش را می پردازد عملا متوجه تغییر قیمت ها نمی شود؛ نوسانات شدید ارزی كه در انتها سال جاری و شروع سال جدید رخ داده، خوشبختانه تاثیری بر قیمت داروها آن چنان نداشته و داروها بر مبنای همان میانگین همیشگی افزایش دارند.
*داروهای وارداتی و خاص گران می شوند؟
مدیرغذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران اضافه كرد: داروهای خاص ما اكثرا وارداتی بوده و طی سال های اخیر در مراكز دانش بنیان تعدادی از این دارو های خاص ساخت داخل شده و ما در زمینه داروهای خاص افزایش قیمتی را نداشته، جز چند مورد كه خود كارخانه سازنده قیمت را بالا برده است و هم اكنون این چند اقلام دارویی را داخل كشور داشته و افزایش دارویی را نداریم.
وی كفت: بیمه ها در خیلی از این داروهای خاص تا 90 درصد پوشش بیمه ای دارند؛ قیمت این گونه داروها بسیار گران است و با پوشش بیمه ای تنها چیزی كه بیمار می پردازد 10درصد بوده و گاها هزینه پرداخت دارو برای بیمار از 2 تا چهار میلیون تومان هم خواهد بود.
فلاحی تصریح كرد: سازمان علوم پزشكی كشور ساختاری را برای معاونت غذا و دارو ترسیم كرده به این گونه كه بیمارانی كه می خواهند داروهای خاص را دریافت كنند با رجوع به دانشگاه علوم پزشكی از تخفیفی بهره مند می شوند و این بستگی به شرایط مالی و زندگی بیمار دارد؛ زمانی تا 70 درصد هم تخفیف شامل داروها می گردد.
این مسئول خاطرنشان كرد: بیمارانی كه كم بضاعت بوده یا داروهای سنگین مانند "شیمی درمانی" یا "ام اس" را مصرف می كنند و خریداری و تامین هزینه آن مشكل است با رجوع به دانشگاه علوم پزشكی می توانند از تخفیف ها بهره مند شوند؛ این یك سیستم تحت پوشش قرار دادن هزینه های خانواده ها بوده تا از این طریق فشار اقتصادی بوجود آمده را كمتر كند.
*حكایت پشت پرده چرخه اقتصادی داروخانه ها
مدیرغذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران تصریح كرد: قبول نكردن برخی بیمه ها از جانب داروخانه ها قابل قبول است و آن ها مكلف نیستند كه با تمام بیمه ها قرارداد داشته باشند؛ قرارداد داشتن با بیمه ها به نفع داروخانه است؛ داروخانه هایی كه می خواهند یك كار اقتصادی در كنار كار داروخانه ای داشته باشند، داشتن نسخه از جانب بیمار برای آن ها یك آیتم مهم تلقی می گردد.
فلاحی خاطرنشان كرد: در شرایطی كه بعضی از بیمه ها در مطالبات پرداختی داروخانه ها تعلل می كنند؛ ممكن است داروخانه ها با آن بیمه قرارداد نبسته یا آن را فسخ كند اما این تعداد كمی از داروخانه ها را شامل می شود؛ تمام داروخانه ها موظند با بیمه همگانی قرارداد ببندند.
وی اضافه كرد: اگر بیماری ادعا كند كه داروخانه ای بیمه سلامت آن را قبول نكرده، می تواند با رجوع به علوم پزشكی اطلاع دهد و پیگیر باشد؛ تنها بیمه ای كه تمام داروخانه ها اجبار به قرارداد با آن دارند بیمه سلامت است؛ بقیه بیمه ها مانند تامین اجتماعی سازمان مستقلی بوده و خود بیمارستان و درمانگاه های مختلفی در سراسر استان دارد كه اعضایشان را پوشش میدهند؛ ضمن این كه 90 درصد داروخانه های ما با بیمه تامین اجتماعی هم قرارداد دارند.
* بیماران زیرفشار نوسانات ارزی له شدند
اما با تمام ادعاهای دانشگاه علوم پزشكی مازندران، نكته جالب توجه مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا و گفت و گو با بیماران نسخه به دست از تاثیرنوسانات ارزی بر داری داروخانه ها بوده كه قابل توجه است.
سهیلا ذاكری، یكی شهروند مازندرانی كه برای تهیه دارو به دارخانه مراجعه نموده بود در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: "قرص آهن" را قبل عید از داروخانه ای در ساری هر ورقه ای 10 هزار تومان خریداری كردم و همان دارو 15 روز بعد 14 هزارتومن شده است، یعنی در كمتر از 14 روز 40درصد به قیمت این قرص افزوده شد.
وی خاطرنشان كرد: حتی این افزایش قیمت در مواد آرایشی و بهداشتی هم وجود دارد، بسیاری داروخانه ها بعد از نوسانات ارزی و افزایش نرخ دلار از 10 تا 40 درصد داروهای خویش را گرانكرده اند. این داروخانه ها به صورت غیرمستقیم گرانی دلار را سبب افزایش داروها اعلام می كنند و افزایش قیمت یك باره داروها فشار شدید مالی بر بیماران گذاشته است.
ذاكری اظهار داشت: هرچند كه در اخبار اعلام شده كه با مشاهده افزایش نرخ بی رویه داروها می توان به سامانه ای كه علوم پزشكی اعلام نموده تماس گرفت و پیگیر ماجرا شد اما وقتی با آن سامانه هم تماس گرفتیم هیچ اقدامی صورت نگرفت.
وی تصریح كرد: زمان خرید برخی داروها در حال اتمام بوده اما باز هم شاهد افزایش قیمت در این داروها هستیم و از مسئولان انتظار داریم با عنایت به طرح تحول سلامت كه مدعی پشتیبانی از بیماران است از افزایش بی رویه داروها توسط سودجویان جلوگیری نمایند.
گزارش از بهناز مقدس خبرنگار ایسنای مازندران




1397/02/01
13:02:21
5.0 / 5
4397
تگهای خبر: بیماران , پزشك , دارو , غذا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
سرشیر
سر شیر
سرشیر